Serious Gaming binnen Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Gamification, onderwijs, jeugd en ICT komen vandaag samen tijdens de Big Bang Gameloft in Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hartelborgt.

De Gameloft is een samenwerking tussen de Directie Informatievoorziening van DJI en de Rijks Justitiële Jeugdinrichting en heeft als doel serious games in te zetten voor de behandeling van jongeren en voor het vergroten van de behandelbereidheid. Onder serious games wordt het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken verstaan in een niet-spelcontext om menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen, bijvoorbeeld via virtual reality. Door het inzetten van virtual reality tijdens de behandeling loopt de RJJI voorop in Nederland.

Tijdens de Big Bang worden de resultaten van 2018 gedeeld in aanwezigheid van interne en externe partners zoals de particuliere JJI´s, jeugdzorginstellingen, onderwijsinstellingen, serious game designers en wetenschappers.

• 93 gedetineerde jongeren hebben in 2018 kennis kunnen maken met de virtual reality generator en hebben hierover een evaluatieformulier ingevuld.

• De Gameloft heeft materialen aangeschaft voor het maken van eigen 360 graden video’s en tijdens de big bang laten we ons eerste, helemaal in eigen beheer, gemaakte introductiefilm zien van RJJI De Hartelborgt.

• Er worden drie interactieve tafels onthuld die gebruiksvriendelijk zijn gemaakt, mobiel en uitklapbaar, zodat personeel er makkelijk mee kan werken. Tevens is deze tafel uitgerust met een drietal games gericht op samenwerking, morele dilemma’s en het behouden van werk.

“Serious gaming vergroot behandelmogelijkheden door aan te sluiten bij de belangstelling van jongeren voor een meer speelse, minder verbale vorm van leren. Daarnaast biedt de kracht van de verbeelding kansen om oefensituaties aan den lijve te ervaren, waardoor het effect letterlijk voelbaar is en daardoor meer impact kan hebben” aldus Marijke van Genabeek, pedagogisch directeur Rijks Justitiële Jeugdinrichting.

Naast het vieren van resultaten heeft de Big Bang ook als doel om nieuwe samenwerkingen aan te gaan, zodat de Gameloft ook in 2019 weer stappen kan maken ten aanzien van het introduceren van serious gaming binnen DJI.