Status Anti-rookbeleid JJI Juvaid na 3 maanden

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Op 1 maart jl. is het algemene rookverbod bij JJI Juvaid in Veenhuizen ingevoerd om een betere gezondheid van jongeren en medewerkers te stimuleren. Het rookverbod maakt onderdeel uit van een totaalplan omtrent inzetten op een gezond leefklimaat voor jongeren en personeel.

Afleren van gewoonten

Zoals bij alle veranderingen is er, ondanks maatregelen zoals tijdige aankondiging en hulp bij stoppen met roken zoals infobrochures voor jongeren, bij sommige betrokkenen weerstand. Zo wordt er soms toch nog rookwaar in de JJI aangetroffen. Daar wordt uiteraard actie op genomen. Van een gewoonte of verslaving afkomen is en blijft uitdagend. Zeker wanneer er voorheen ook nog sprake was van drugsgebruik, naast sigaretten, is het zwaar om helemaal niets meer te gebruiken. Vanuit de JJI is hier begrip en ondersteuning voor.

Positieve geluiden
Daarentegen zijn er ook al positieve reacties vanuit de hoek van jongeren en personeel. Er klinken regelmatig geluiden dat een deel van de jongeren het prettig vindt dat er niet meer gerookt wordt. Ook is opgemerkt dat de Pedagogisch medewerkers elkaar helpen in de aanpak van de consequenties.

Er zijn tot nu toe 5 jongeren geweest die nicotinepleisters hebben gevraagd en er is begeleiding voor iedereen die wil stoppen. Zo is ook een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over verslavingsproblematiek door Robert v.d. Graaf, verslavingsarts VNN. De deelnemers hebben o.a. tips en praktische handvatten ontvangen. Tot slot is er een werkgroep die ontwikkelingen over dit thema volgt.