Wegens succes geprolongeerd: de coldcasekalender van de politie

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

De politie brengt in 2018 opnieuw een coldcasekalender uit. De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen blijkt een succes: van de 78 tips over zaken op de kalender, bleken er 32 bruikbaar. In 9 oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

Vorig jaar verspreidde de politie voor het eerst kalenders met cold cases in de penitentiaire inrichtingen van de Dienst Justitiële Inrichting (DJI). Het was een proef om tips te krijgen in zaken die op slot zitten. Op de kalender staan 52 cold cases, voor elke week één. ‘We verstrekken de kalender aan gedetineerden omdat we weten dat bij hen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten’, vertelt recherchekundige Jeroen Hammer, bedenker van de kalender. En met succes. ‘Uit een steekproef bleek dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. Alle reden dus om het initiatief dit jaar een vervolg te geven.

Verspreiding kalender

Deze maand gaat een team van de politie de coldcasekalenders verspreiden in alle penitentiaire inrichtingen. Naast de verspreiding in de inrichtingen komt deze editie van de kalender ook in kantoren van de reclassering te hangen.

Heropend

De politie kan op dit moment niet zeggen welke andere cold cases op de kalender zijn heropend. Publiciteit zou het onderzoek kunnen schaden. Dat geldt ook voor twee andere zaken die – op basis van andere factoren dan tips – opnieuw in onderzoek zijn. Ook over de herkomst van de tips doet de politie geen mededelingen.