Berichtgeving in media over tbs

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Momenteel verschijnen er diverse berichten in de landelijke en regionale media over een tweetal tbs-klinieken in Nederland, de Pompestichting en Hoeve Boschoord.

Minister Sander Dekker gaf gisteren, 8 oktober, in de Tweede Kamer antwoord op vragen die Tweede Kamerleden stelden. De Minister geeft aan dat op dit moment het moeilijk te beoordelen is of de aantijgingen richting Hoeve Boschoord kloppen omdat berichtgeving gebaseerd is op anonieme bronnen. De aantijgingen geven wel aanleiding om deze kliniek om opheldering te vragen om te achterhalen hoe het precies zit. De kliniek heeft de Inspecties van Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de aantijgingen.

Over de onttrekking van een tbs-gestelde uit de Pompekliniek tijdens verlof geeft minister Dekker aan: “Ik begrijp heel goed dat het bericht dat een tbs-gestelde zich heeft onttrokken van begeleid verlof tot onrust leidt. Verlof is een belangrijk onderdeel in de behandeling en bij de resocialisatie van tbs-gestelden. Ondanks deze maatregelen en zorgvuldige procedures kan het helaas niet altijd worden voorkomen dat een justitiabele zich onttrekt aan verlof. Uiteraard wordt er in de behandeling en in de periodieke risicotaxatie bij de patiënten alles aan gedaan om dit zoveel mogelijk te voorkomen.” De kliniek stelt zelf een onafhankelijk onderzoek in naar deze gebeurtenissen.

De Inspectie van Justitie en Veiligheid doet momenteel breed onderzoek naar het vrijhedenbeleid binnen de tbs. De Minister zal de conclusies en aanbevelingen uit dit onderzoek zoveel mogelijk overnemen.