Cold cases op de kaart met coldcasekalender 2019

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

De politie brengt in 2019 voor het derde jaar op rij een coldcasekalender uit. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zorgt voor de verspreiding van de kalender binnen de inrichtingen. Langlopende zaken worden via de coldcasekalender opnieuw onder de aandacht gebracht, hopend op een doorbraak.

De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in de Pi’s. Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. Ook dit jaar bevat de coldcasekalender een breed palet aan politiezaken, van onopgeloste moorden en doodslagen tot vermissingszaken en onbekende doden. Herstelgericht werken staat al jaren hoog op de agenda bij DJI en de coldcasekalender sluit daar goed bij aan.

Op de kaart

'Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips', vertelt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases bij de Politie. 'We hebben het onderwerp hiermee echt op de kaart gezet. Dat doen we voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: Als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht.'

Verspreiding

De kalender wordt o.a. verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de kalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie.

In 2018 zijn de politie en DJI een pilot gestart in twee Tbs-instellingen om te toetsen of de invoering van de coldcasekalender ook in Tbs-klinieken verantwoord is. Op basis van de uitkomsten van de pilot wordt in het eerste kwartaal van 2019 besloten of de kalender in alle Tbs-instellingen wordt verspreid.

Tips

Soms leidt die aandacht tot nieuwe tips. Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

Nieuwe technieken

Oude zaken kunnen ook na lange tijd weer in beweging komen. Soms besluiten mensen na jaren van zwijgen alsnog hun kennis over een zaak te delen. Door het verlengen van de verjaringstermijn in 2013 kunnen sommige zaken langer onderzocht worden. Nieuwe technieken, zoals geavanceerder DNA-onderzoek, leiden soms ook tot doorbraken.