Contrabande PI Heerhugowaard

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Vanochtend zijn in de media (o.a. De Telegraaf) filmpjes verschenen waarin gedetineerden in PI Heerhugowaard in het bezit waren van mobiele telefoons.

Zowel het feit dat de beelden gemaakt konden worden met een telefoon als de inhoud van de beelden is totaal onacceptabel. Er is door PI Heerhugowaard direct actie ondernomen op het moment dat deze signalen bij DJI zijn binnen gekomen. Dat betekent dat er direct een uitgebreide gerichte zoekactie naar telefoons en drugs in gang is gezet door het interne bijstandsteam samen met de Landelijke Bijzondere Bijstand (LBB) van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Daarbij zijn ook speurhonden ingezet, die in staat zijn drugs en telefoons op te sporen. Op de betreffende afdeling zijn 4 smartphones, 5 telefoonopladers en een kleine hoeveelheid softdrugs gevonden. De betrokken gedetineerden worden gestraft. De zoekactie gaat verder in rest van de inrichting.

Sancties tegen betrokken gedetineerden

Op het moment dat er een telefoon of andere contrabande op de cel wordt aangetroffen, volgen er sancties tegen de betrokken gedetineerden. Aangetroffen telefoons worden voor onderzoek aangeboden aan het Gedetineerden Recherche Informatiepunt (GRIP) van de politie. Ook worden de beelden bekeken voor herkenbaarheid van gedetineerden. Gedetineerden die herkend worden, wordt een gepaste straf opgelegd. Daarnaast zal DJI onderzoek doen om na te gaan hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Maatregelen ter voorkoming van contrabande

Alhoewel invoer van contrabande nooit 100% kan worden uitgesloten, zijn eind 2018 verdere maatregelen aangekondigd zoals een proef met de GSM-paraplu om het gebruik van mobiele telefoons binnen de inrichting effectief tegen te gaan. Daarnaast zijn er strenge toegangscontroles van gedetineerden, bezoekers en personeel, aangescherpte inzet op cel inspecties en de strafbaarstelling van de invoer van contrabande. DJI investeert verder in vakmanschap, waaronder veiligheidsbewustzijn, om personeel toe te rusten met voldoende handvatten om de toezichtsactiviteiten uit te voeren. Deze maatregelen zijn in gang gezet.