DJI gaat Amsterdamse politiearrestanten onderbrengen

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

De arrestantenzorg van de Politie Amsterdam wordt gecentraliseerd van drie locaties naar één op het Justitieel Complex Schiphol. DJI kan hierdoor de arrestantenzorg overnemen van de politie.

Dit betekent een nieuwe taak en daarmee een nieuwe vorm van werkgelegenheid voor DJI. Het vervoer vanuit de regio Amsterdam naar JC Schiphol zal door DV&O uitgevoerd worden.

De verwachting is om voor het einde van dit jaar de eerste arrestanten over te brengen vanuit Amsterdam naar het Justitieel Complex Schiphol. Dit is afhankelijk van de uitwerking van het plan, adviestraject met medezeggenschap, het gereed maken van de ruimtes en het werven en opleiden van nieuwe medewerkers door DJI.

Het Justitieel Complex Schiphol huisvest nu al verschillende overheidsorganisaties en -functies, waaronder een beveiligde rechtbank en een Huis van Bewaring van DJI. Ook zijn er momenteel nog ruimtes ongebruikt die met deze beslissing worden ingezet voor het onderbrengen van de Amsterdamse politiearrestanten. Hierdoor kan efficiƫnter gewerkt worden; er hoeven bijvoorbeeld minder ritten naar verschillende locaties gemaakt te worden en er is niet langer bemanning van drie aparte locaties nodig bij de Politie Amsterdam. Het concentreren in JC Schiphol biedt op termijn ook kansen voor de advocatuur, OM en andere partners om hun werk rond het politiecomplex in Schiphol te organiseren.

Hiermee komen meer agenten beschikbaar om elders in te zetten in Amsterdam. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkt, mede namens minister Dekker voor Rechtsbescherming, met betrokken partijen aan het uitwerken van dit voorgenomen besluit. Dat schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

De kamerbrief is te lezen op de website van de Tweede Kamer.