DJI'er beste brandweerman van Nederland

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Ahmet Koc, werkzaam als complexbeveiliger in de penitentiaire inrichting (PI) Almelo, mag zich de beste brandweerman van Nederland noemen. Koc deed afgelopen zaterdag en zondag mee aan het nationaal kampioenschap Dutch Ultimate Fire Fighter tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Na een spannende strijd veroverde hij daar de eerste plek.

Deelname aan WK

Met zijn nationale titel verzekerde Ahmet Koc zich van een startbewijs voor deelname aan het wereldkampioenschap Ultimate Fire Fighter tijdens de World Police & Fire Games die in 2021 in Rotterdam worden gehouden. De Ultimate Fire Fighter bestaat uit meerdere brandweerbehendigheidsoefeningen, zoals brandslang rollen en klim- en krachtoefeningen. Aan het NK Dutch Ultimate Fire Fighter werd deelgenomen door brandweerlieden uit het hele land en mensen die werkzaam zijn bij de politie, het gevangeniswezen of de douane.

Ahmet Koc legde het pittige parcours als snelste af in 4.52.57 minuten. De winnaar van de vorige twee edities kwam 0.08 seconde tekort en werd ditmaal tweede. Ahmet z’n collega’s Jeffrey, Brian, Vincent en Davide eindigden, in een veld van 28 deelnemers, respectievelijk op de plaatsen 10, 14, 19 en 27. Vorig jaar deden de gevangenismedewerkers van PI Almelo ook al van zich spreken bij de nationale brandweerwedstrijd in Rotterdam. Toen werd een fraaie derde plek behaald.

Trots

Herman Veenhuizen, coördinator bedrijfshulpverlening (BHV) van PI Almelo was afgelopen weekend één van de begeleiders van het gevangenisteam. Hij is trots op de prestaties van zijn collega’s en de nationale titel van Ahmet Koc. “Om aan zo’n nationaal kampioenschap mee te mogen doen is al een hele eer. Wanneer je dan ook nog de hoofdprijs pakt tussen al die professionele brandweermensen is dat helemaal fantastisch. Het onderstreept dat we als PI Almelo onze bedrijfshulpverlening op een zeer goed niveau hebben.”

BHV-organisatie

De meeste van de vijf medewerkers van PI Almelo die in Rotterdam meededen aan de Dutch Ultimate Fire Fighter zijn actief binnen de BHV-organisatie van de penitentiaire inrichting. “Dit is een speciaal getraind team van gevangenismedewerkers, dat ogenblikkelijk in actie kan komen bij calamiteiten”, legt Herman Veenhuizen uit. “Dit kan bijvoorbeeld een brand zijn, al komt dat gelukkig niet heel vaak voor. Maar is er een keer een brand in een cel, dan kan iedere seconde tellen en is het van groot belang dat we als personeel weten hoe we moeten handelen. Om onze vaardigheden te onderhouden en ontwikkelen wordt er regelmatig geoefend door de BHV’ers. Dit doen we vaak samen met de brandweer en ambulancedienst.”