Inspectierapport Metromoord naar Tweede kamer

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Vandaag hebben minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, het inspectierapport over de zogenaamde Metromoord en hun reactie daarop naar de Tweede Kamer gestuurd.

In juli 2017 wordt Joost Wolters door Philip O. neergestoken, waarna hij overlijdt aan zijn verwondingen. O. verbleef op dat moment met een civiele machtiging tot gedwongen opname in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). O. was toen met verlof.

De conclusie van de inspectie is, dat in de ruim tien jaar durende omgang met Philip O. de betrokken instanties onvoldoende doortastend hebben gehandeld. De bewindslieden schrijven in hun brief aan de Tweede Kamer, dat er meer grip en zicht moet komen op personen die een risico vormen voor de veiligheid van onze samenleving. Met een slagvaardige invoering van de hervormingen als de wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen, de wet straffen en beschermen, de wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en de wet forensische zorg wordt hier hard aan gewerkt.