LiveWords wint DJI Impact Award 2019

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

LiveWords is de winnaar van de Impact Award 2019 van Dienst Justitiële Inrichtingen. Tijdens de DJI-leveranciersdag in de Utrechtse Colour Kitchen koos een volle theaterzaal de aanbieder van tolkdiensten tot nummer één in het leveren van maatschappelijke impact. De jury had elf leveranciers voor deze prijs genomineerd.

LiveWords startte in PI Alphen aan den Rijn met het project Taalmaatjes: vrijwilligers van LiveWords én uit de PI helpen gedetineerden daarin hun Nederlandse lees-, schrijf- en spreekvaardigheden te verbeteren. Daardoor voelen gedetineerden zich steeds zekerder en gaan ze straks als ze weer buiten staan beter voorbereid de arbeidsmarkt op.

“Taal is cruciaal”

Annelore Roelofs, plaatsvervangend hoofddirecteur van DJI en tevens juryvoorzitter, roemde de maatschappelijke bijdrage die LiveWords levert: “We zijn zeer onder de indruk van wat LiveWords in PI Alphen aan den Rijn doet. Taal is voor gedetineerden cruciaal om volwaardig deel te kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving. Het getuigt van lef dat vrijwilligers van LiveWords uit hun comfort zone durven te stappen en in de PI met gedetineerden aan de slag te gaan. Dankzij hen hebben gedetineerden straks een grotere kans op de arbeidsmarkt. Het initiatief verdient navolging in andere PI’s.”

“Mooie beloning voor ons werk”

Tessa van Zijl en Nicola Omniczynski kregen namens LiveWords uit handen van dagvoorzitter Harm Edens de Impact Award uitgereikt. “Fantastisch, een mooie beloning voor ons werk”, was de eerste reactie van communitymanager Tessa van Zijl. Zij voegde eraan toe dat het Taalmaatjes-project ook intern impact heeft: “Onze vrijwilligers zijn heel enthousiast over het project en steeds meer melden zich aan. Inmiddels staan er tien nieuwe trainingen voor DJI gepland.” Directeur Tolkdiensten Nicola Omniczynsjki voegde eraan toe dat Livewords sinds september 2019 een nieuwe stichting rijker is die maatschappelijke projecten ondersteunt: “Wellicht dat we met deze Stichting het Taalmaatjes-project extra kunnen ondersteunen.”

Maas en Tempo-Team

LiveWords werd live gekozen uit drie finalisten. De andere twee finalisten waren Maas en Tempo-Team. Koffieleverancier Maas startte in PI Sittard het project No coffee, no work. Hierbij leveren operators van het bedrijf aan gedetineerden in de laatste fase van hun detentie hoe zij koffiemachines kunnen onderhouden. Naast technische kennis verstevigt die hun eigenwaarde en werkethiek, wat hen aantrekkelijker maakt voor werkgevers. Maas wil de inmiddels ervaren operators zelf gaan inzetten. Het project krijgt waarschijnlijk ook in andere PI’s navolging.
Recruiters van Tempo-Team, de derde finalist, praten in PI Dordrecht met gedetineerden. Zo maken de gedetineerden kennis met de arbeidsmarkt en kunnen ze na vrijlating meteen solliciteren. Tempo-Team wil maatschappelijke impact leveren door juist mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt betere kansen te geven. Daarvoor worden kandidaten gericht gecoacht op sollicitatievaardigheden. Als ze vrij zijn, worden ze begeleid in het vinden van geschikte vacatures.

Harm Edens zette ook acht andere genomineerde leveranciers in het zonnetje vanwege de maatschappelijke impact die zij samen met DJI leveren: Albatros, Between, De Ridder, Dirksen, KPMG, Sodexo, Tele2 en Telio.