Re-integratieproject ‘Werk via sport’ op voetbalshirt FC Utrecht

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht – Willem ll van aanstaande zondag staat ‘Werk via Sport’ eenmalig op de achterkant van de shirts van de spelers van FC Utrecht. Tele2 staat de ruimte op het shirt af aan DJI om aandacht te vragen voor het project.

Werk via Sport is het re-integratieproject van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en heeft als doel om via de inzet of betrokkenheid van een sportvereniging een (betaalde) baan te vinden voor (ex-) gedetineerden. Projectleider Gerko Brink vertelt: “Veel verenigingen zijn op zoek naar vrijwilligers en diverse gedetineerden zijn op zoek naar werk, maar ook een nieuw sociaal netwerk. Dit is een belangrijke succesfactor voor een succesvolle terugkeer in de samenleving. Een voetbalclub is vaak een warm nest en biedt een nieuw en schoon sociaal netwerk.”

FC Utrecht is een van de voetbalclubs die deelneemt aan het project. Een gedetineerde uit de vrouwengevangenis PI Nieuwersluis die in de laatste fase van haar detentie zit, werkt overdag als schoonmaakster in het stadion. “En tot ieders tevredenheid”, aldus Brink. “Over een aantal maanden eindigt haar detentie en stroomt ze door naar betaald werk. Dit is waar het project zich ook op richt, dat gedetineerden worden geholpen aan betaald werk via het (zakelijk) netwerk van een vereniging. Het hebben van werk draagt bij aan het voorkomen van recidive.”

Landelijk gezien nemen of namen de laatste 4 jaar 230 gedetineerden deel in het project, waarbij 68 deelnemers zijn doorgestroomd naar betaald werk via het netwerk van de vereniging. Er wordt samengewerkt met ongeveer 50 sportverenigingen, voornamelijk betaald voetbalorganisaties en amateurverenigingen. “Het gaat altijd om kleinschalig maatwerk. Bij een vereniging gaan maximaal een of twee gedetineerden aan de slag. Door zondag via de shirts van FC Utrecht aandacht te vragen voor het project, hopen Tele2 en DJI meer sportclubs en verenigingen te enthousiasmeren om gedetineerden te helpen goed terug te keren in de maatschappij”, zegt Brink.

Barry Wissink, directeur zakelijke markt van Tele2, vult aan: “We benutten ons sponsorschap dit keer om bij te dragen aan ‘Werk via Sport’. Samen met DJI bekijken we nu hoe we maximale impact kunnen bereiken. FC Utrecht wordt gesteund door een grote businessclub. Daar zitten allerlei potentiële werkgevers tussen om gedetineerden na hun detentie te plaatsen. Ik hoop dat andere bedrijven ook de handschoen oppakken.”

Voor meer informatie over het project 'Werk via Sport' neem contact op met projectleider Gerko Brink.

Net als Tele2 een bijdrage leveren aan de succesvolle terugkeer van gedetineerden in de maatschappij? Klik hier voor meer informatie.