Wetsvoorstel strafbaarstelling contrabande aangenomen in Tweede Kamer

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Op donderdag 25 april heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel strafbaarstelling smokkel en contrabande als hamerstuk aangenomen.

Met dit wetsvoorstel wordt het strafbaar om zaken een inrichting binnen te brengen die buiten de inrichting zijn toegestaan, maar binnen de inrichting verboden zijn. Denk aan mobiele telefoons of alcohol.

Proces

Dit is een mijlpaal voor DJI in het voorkomen van contrabande. De volgende stap in het proces is de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Zodra het wetsvoorstel is aangenomen door beide kamers, gaat DJI aan de slag met de implementatie van deze wijziging in de inrichtingen. De uitvoering hiervan zal in gezamenlijkheid gebeuren met stakeholders zoals OM en Politie.

Contrabande

Onder contrabande verstaan we verschillende goederen die in de openbare samenleving ook niet zijn toegestaan: drugs en wapens. Daarnaast zijn er voorwerpen die buiten de inrichting legaal zijn, maar die verboden kunnen zijn als je bent ingesloten. Denk hierbij aan mobiele telefoons en andere gegevensdragers, alcohol en geld. Al deze verboden spullen noemen we contrabande.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina ' Contrabande'.

Op de website van de Tweede Kamer vindt u het wetsvoorstel.