Zoekacties smokkelwaar PI Heerhugowaard

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Bij zogenaamde spitacties die vijf dagen lang in de Penitentiaire Inrichting (PI) Heerhugowaard zijn gehouden door de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB) is verschillende smokkelwaar gevonden.

Vorige week maandag verschenen beelden in de media van gedetineerden die in het bezit waren van mobiele telefoons. Naar aanleiding van die beelden heeft het LBB in de locatie Zuyder Bos vijf dagen lang met twintig man alle cellen en andere ruimten waar gedetineerden komen doorzocht. Hierbij zijn 13 telefoons aangetroffen. Daarnaast zijn drugs en medicatie gevonden.

Het staat buiten kijf dat het onacceptabel is dat gedetineerden toegang hebben gehad tot een mobiele telefoon. De Dienst JustitiĆ«le Inrichtingen treedt hard op tegen gedetineerden die in het bezit blijken te zijn van een mobiele telefoon. Gedetineerden in het bezit van deze spullen zijn maximaal bestraft. Inzet van spitacties en aanwezigheid van speurhonden worden zo lang als nodig geĆÆntensiveerd.

DJI voert regelmatig spitacties uit in alle inrichtingen. Daarnaast zijn er strenge toegangscontroles van gedetineerden, bezoekers en personeel, aangescherpte inzet op cel inspecties en de strafbaarstelling van de invoer van contrabande. Daarnaast loopt er op dit moment een onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.