Bezoekster PI Rotterdam aangehouden met softdrugs en telefoon

In de PI Rotterdam, locatie Hoogvliet is dinsdag een bezoekster aangehouden omdat ze softdrugs en een mobiele telefoon probeerde binnen te smokkelen.

Tijdens het bezoek poogde de bezoekster softdrugs en een telefoon over te dragen aan een gedetineerde. De oplettende bewaker zag dat er iets overhandigd werd en heeft toen ingegrepen en beiden gecontroleerd. Er werd ongeveer 80 gram softdrugs en een mobiele telefoon aangetroffen.

De bezoekster is aangehouden en meegenomen door de politie, zij mag de komende drie maanden niet in de inrichting komen. De gedetineerde heeft een disciplinaire sanctie gekregen. De politie neemt zowel de zaak van de bezoeker als de gedetineerde in behandeling.

Nieuwe wet tegen smokkelwaar

Per 1 november 2019 is de nieuwe wet strafbaarstelling binnenbrengen verboden voorwerpen in gegaan. Het gaat om voorwerpen die op zichzelf legaal zijn buiten de muren maar waarvan het bezit in de inrichting verboden is. Bijvoorbeeld mobiele telefoons of gereedschap. Het bezit van drugs en bepaalde wapens was al strafbaar. Het gebruik van al deze voorwerpen is onwenselijk omdat dit de orde en veiligheid in de inrichting in gevaar kan brengen, gedetineerden hiermee hun criminele zaakjes kunnen voortzetten of contact kunnen opnemen met slachtoffers.

Personen die verboden spullen, die onder deze nieuwe wet vallen, binnen proberen te smokkelen riskeren een celstraf van maximaal 6 maanden, waarmee een afschrikwekkende werking is beoogd.

Op de bezoekerspagina van dji.nl is de lijst met verboden voorwerpen na te slaan. Voor meer informatie zie de pagina ' Contrabande' op dji.nl.