Capaciteit beeldbellen vergroot

Contact houden met het thuisfront is voor iedereen van belang, ook voor justitiabelen. De capaciteit voor communiceren met beeld is de afgelopen weken met spoed vergroot in verband met de coronamaatregelen.

Beeld Bellen voor Justitiabelen (BBJ)
Justitiabelen die verblijven in een DJI-inrichting, mogen als gevolg van de coronamaatregelen geen bezoek ontvangen. Daarom heeft DJI 850 tablets met een veilige skype verbinding geleverd aan elke locatie binnen GW, TBS en Jeugd. Justitiabelen kunnen hiermee beeldbellen met familieleden, naast het reguliere telefonische contact.

9.000 Skype accounts
Om dit in korte tijd te realiseren, is er intensief samengewerkt door collega’s van verschillende afdelingen. Er zijn werkinstructies en gebruikershandleidingen ontwikkeld. En in deze intensieve periode is het gelukt om – in totaal 9.000 – Skype accounts aan te maken. De inspanningen van een groot aantal collega’s van de Directie Informatievoorziening en SSC-i hebben dit mogelijk gemaakt in nauwe samenwerking met de inrichtingen.

Veilig gebruik van Skype
Voor een veilig gebruik van skype treft DJI maatregelen. Zo kunnen justitiabelen alleen skypen met contactpersonen die van tevoren zijn aangemeld bij de inrichting. Justitiabelen kunnen zelf niet gebeld worden. De inrichtingen houden direct toezicht op het gebruik van skype. De wijze waarop dit wordt ingevuld is aan de directeur. Indien nodig worden - net als bij regulier bezoek en telefonie - de contacten van justitiabelen gescreend. Ondanks de nodige maatregelen kan DJI niet voorkomen dat contactpersonen van justitiabelen het skype gesprek opnemen en publiceren op internet, of doorverbindingen maken met andere personen. Tegen elk misbruik en ongeoorloofd gebruik van het beeldbellen wordt opgetreden door de inrichting.