Ex-gedetineerden aan het woord in Werk waard, van bajes naar baan

Zeven ex-gedetineerden vertellen over hun zoektocht naar werk na vrijlating. Re-integreren blijkt niet makkelijk te zijn, maar uiteindelijk lukt het wel. De levensverhalen zijn opgetekend in het boek Werk waard, van bajes naar baan van Monique Beute, werkzaam bij Stichting 180.

De zeven ex-gedetineerden namen deel aan ‘Werk na detentie’, een Social Impact Bond. Dit is een samenwerking van private en publieke partijen waarbij privaat geld wordt ingezet om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Met 96 gedetineerden werd tussen 2016 en 2019 al tijdens detentie een traject gestart om ze aan het werk te helpen. Dit was een initiatief van DJI, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Start Foundation, ABN AMRO en het Oranje Fonds. De uitvoering was in handen van Stichting 180, Restart en Exodus Midden-Nederland. Het project was gericht op werk, omdat dit een van de essentiële voorwaarden voor een geslaagde terugkeer naar de samenleving is.

Doelen en dromen

Monique Beute, projectleider van Stichting 180, heeft van zeven deelnemers de verhalen opgetekend. Enkelen hadden al eerder vastgezeten, anderen niet. Ze beschrijft wat een baan voor hen betekent, wat hun doelen en dromen zijn en waar ze tegenaan lopen. Het boek verschijnt 15 oktober.