Minister Dekker op bezoek in PI Alphen aan den Rijn

Gedetineerden mogen sinds kort weer bezoek ontvangen. Drie maanden lang was er een bezoekverbod in het gevangeniswezen. Sinds begin juni is een proef gestart in drie gevangenissen met bezoek achter plexiglas.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wilde met eigen ogen zien hoe dit georganiseerd is en daarom bracht hij op 18 juni een werkbezoek aan PI Alphen. Dekker: “Praat mij eens even bij, ik ben drie maanden niet in een inrichting geweest.”

Passen en meten

Een medewerker vertelde aan de minister over zijn ervaringen met de coronamaatregelen: “Het sloeg in als een bom. Ineens geen bezoek meer en een aangepast dagprogramma. Er was commotie en zelfs tranen, maar ook wel begrip. De gedetineerden hebben natuurlijk ook het nieuws gevolgd. Het is passen en meten, maar met aanpassingen hebben we toch onze weg gevonden.”

Complimenten

Sander Dekker was onder de indruk van alle aanpassingen en had lovende woorden voor medewerkers en gedetineerden over het verloop van de afgelopen periode. “En dan bedoel ik niet alleen de honderden meters plexiglas, tenten, stickers op de vloer, Skype, aangepaste looproutes en dagprogramma’s. Een groot compliment naar alle DJI collega’s! Voor de manier waarop jullie werken en overal over nadenken. Maar ook naar de gedetineerden voor hun begrip. Juist in deze tijd waarin we meer op elkaar aangewezen zijn dan ooit.”

Skype blijft populair

Ondanks dat gedetineerden nu weer fysiek bezoek kunnen ontvangen geven de meesten de voorkeur aan videobellen via Skype. Zo kunnen ze met het hele gezin tegelijkertijd spreken in plaats van één bezoeker per bezoekmoment. En voor de gedetineerden met familie in het buitenland is Skype ook een uitkomst.