Tentoonstelling Anne Frank in PI Veenhuizen

De tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank’ is woensdag geopend in PI Norgerhaven in Veenhuizen. De tentoonstelling is, samen met het bijbehorende educatieve project, bedoeld om gedetineerden te laten nadenken over het omgaan met diversiteit.

De tentoonstelling geeft stof tot nadenken over vooroordelen en uitsluiting. We willen gedetineerden laten nadenken over thema’s als geloof, etnische afkomst, geaardheid of anderszins. Dit gebeurt doordat een groep gedetineerden door de Anne Frank stichting is opgeleid als gids. Zij gaan in gesprek met- en leiden andere gedetineerden, personeel en groepen van buiten rond langs de tentoonstelling.

Zo veel mogelijk justitiabelen bereiken
Het project is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de Dienst Geestelijke Verzorging, Exodus Nederland en de Anne Frank Stichting. Deze organisaties hebben de tentoonstelling sinds 2011 al in diverse inrichtingen gebracht. Het streven is om met dit project zoveel mogelijk justitieel ingeslotenen in Nederland te bereiken. De Anne Frank tentoonstelling is de komende weken in PI Norgerhaven en aansluitend in PI Esserheem.

Opening van de tentoonstelling
De opening van de tentoonstelling in Norgerhaven werd verricht door Gerdien Verschoor, directeur herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, een waardevol aanknopingspunt voor deze tentoonstelling. Marie-Anne de Groot, vestigingsdirecteur van PI Veenhuizen, verzorgde een welkomstwoord. Gevolgd door een inhoudelijke bijdrage van Wim Rozema, voormalig geschiedenisleraar. De genodigden kregen uiteraard ook een rondleiding.

Rondleiding voor bezoekers van Gevangenismuseum
Voor bezoekers van buiten is het ook mogelijk een rondleiding te krijgen. In de voorjaarsvakantie, van 17 tot en met 23 februari 2020, is de tentoonstelling te bezichtigen via een speciale samenwerking met het Gevangenismuseum. Bezoekers worden dan met de ‘boevenbus’ naar Norgerhaven vervoerd.

Klik hier voor meer informatie.