Afwisseling en mensenwerk, een interview met complexbeveiliger Noland

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Senior complexbeveiliger Noland werkt op de security desk, houdt toezicht bij het bezoekuur en controleert de invoer van goederen. Hij vindt het dragen van het uniform heel belangrijk: “Als je pak strak gestreken en gestrikt is, straalt dat iets uit. Dat pak zegt: ik weet wat ik doe. Dat zien gedetineerden ook.”

Mensen

‘Mensen’, zijn volgens Noland een van de belangrijkste factoren van het werken in een Penitentiaire Inrichting: “Je moet met allerlei verschillende mensen om kunnen gaan. In de eerste plaats met gedetineerden natuurlijk. Maar ook met hun bezoek, met advocaten en – heel belangrijk – met je collega’s.“

Vertrouwen

Het werken in de gevangenis vraagt volgens Noland ook, dat je eerlijk bent en dat je vertrouwen hebt in jezelf: “Je leert je eigen grenzen verkennen en keuzes maken. Je moet sterk in je schoenen staan en kunnen vertrouwen op de steun van je collega’s. En op de steun van je thuisfront als je vrij bent. Het is belangrijk dat je onder alle omstandigheden de rust kunt bewaren in je optreden. Dat kan alleen als je vertrouwen hebt in jezelf en je collega’s.”

Afwisselend

Het werk als complexbeveiliger is heel afwisselend volgens Noland: “Je kunt op zoveel verschillende plekken aan het werk zijn. Bij de voorportier is het werk heel anders dan op de medische gang. Of als je het transport van gedetineerden begeleidt. Die afwisseling maakt het werken in de gevangenis voor elke dag boeiend. ”