“Bij mij werken mensen aan hun toekomst”

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Ze wilde per se op de Arbeid werken. Na een glanzende carrière in de paardensport, wilde Jacky iets gaan doen voor de maatschappij. Als medewerker Arbeid (werkmeester) begeleidt zij nu gedetineerden bij hun werkzaamheden en is zij mede verantwoordelijk voor het productieproces: “Bij mij werken mensen aan hun toekomst”.

Werken is een belangrijk onderdeel van detentie

Voordat Jacky daadwerkelijk aan het werk ging in de gevangenis had ze er al flink wat over gelezen. Ze wist dan ook precies wat ze wilde: “Werken is een belangrijk onderdeel van detentie. Door te werken doen gedetineerden werkervaring op en wennen ze aan een vaste dagindeling. Veel gedetineerden willen ook graag werken. Maar we verwachten wel wat van hen. Het is niet vrijblijvend.

In-Made/Ex-Made

Met ons In-Made/Ex-Made-programma scholen we gedetineerden ‘binnen’ zodat ze ‘buiten’ aan de slag kunnen. Ze kunnen hier verschillende opleidingen volgen voor schilder, schoonmaker, lasser, productiewerker of heftruckchauffeur. Sommige gedetineerden leren hier pas wat werken is en dat werken ook voldoening kan geven”.

Werksfeer

Volgens Jacky ben je als medewerker Arbeid/werkmeester zelf mede bepalend voor een goede werksfeer: “Je stelt grenzen en houdt elkaar aan de afgesproken regels. Je staat letterlijk tussen de gedetineerden en steekt zelf ook je handen uit de mouwen. Maar het werken op de Arbeid draait ook om respect. Ik heb respect voor jou dan verwacht ik ook respect terug. Natuurlijk ben je altijd op je hoede en vergeet je nooit waar je bent, maar in basis zitten waar ik nu werk ook hele goede mannen. Mannen die je bedanken bij hun ontslag en die je per se gedag willen komen zeggen voordat ze weg gaan. Ik heb het hier elke dag onwijs naar mijn zin!“

Terugzien

Jacky vindt het soms lastig om mannen terug te zien: “Je ziet ze hier vertrekken vol goede moed en positieve energie. Mannen die je blij begroeten als je een paar dagen vrij bent geweest. Als ik ze dan na een paar maanden vrijheid weer op de Arbeid zie komen, doet dat wel wat met mij.“

Als je ook wilt werken in een team, afwisseling zoekt en bij wilt dragen aan veiligheid, dan ben je bij DJI op de juiste plek.