Binnen oefenen, buiten proberen

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Het uitgangspunt van ons werkbedrijf is dat gedetineerden moeten werken en leren tegelijk.

Het was een enorme operatie: Al vanaf februari werkten gedetineerden in heel Nederland aan de 16.000 kerstpakketten die dit jaar worden uitgedeeld aan ambtenaren van verschillende ministeries, waaronder Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor de productie draaiden de gedetineerden hun hand niet om. Naaien, zagen, timmeren: ze deden het allemaal en met toewijding. Maar belangrijker nog dan dat, was het volgende: Ze kwamen op tijd op hun werk, kwamen afspraken na, wisten wat hen te doen stond, namen hun verantwoordelijkheid. Precies dat is waar arbeid in detentie om draait.

Moderniseren penitentiaire arbeid

In 2010 zijn we begonnen met het moderniseren van penitentiaire arbeid. We wilden af van het stereotype beeld dat er bij wijze van dagbesteding in de gevangenis vooral wasknijpers gemaakt werden. Zo dit beeld al op waarheid berustte, vonden wij het achterhaald. Ons uitgangspunt was dat gedetineerden moesten werken en leren tegelijk.

En waarom? Werknemersvaardigheden zijn voor gedetineerden van groot belang. De periode in detentie is er niet alleen om mensen af te straffen, maar ook om ze klaar te maken voor terugkeer in de maatschappij. Onderzoek wijst uit dat voor een succesvolle terugkeer in de samenleving een aantal voorwaarden van belang is. Het hebben van werk (en dus inkomsten) is daar een hele belangrijke van.

Vijf jaar later is dat besef goed doorgedrongen in alle lagen van de organisatie. Er zijn prachtige initiatieven ontstaan. Dat gaat soms met vallen en opstaan: vijf stappen vooruit en twee terug. Maar we zetten ondertussen wel een werkbedrijf neer waar gedetineerden alle kanten op kunnen. Of ze nu in de kantine willen staan of in het magazijn willen werken. Zo ontdekken ze waar hun kracht ligt.

Een prachtig voorbeeld is de jongen die tot 14 jaar was veroordeeld en een baan als magazijnmedewerker/heftruckchauffeur in de gevangenis kreeg. Toen hij gefaseerd ging re-integreren kreeg ik een nette, echte sollicitatiebrief van hem. Hij wilde dolgraag als heftruckchauffeur in dienst komen. Ik heb het niet gedaan - hij zal het in de maatschappij moeten gaan proberen - maar het geeft aan dat we iemand op het juiste spoor hebben gezet.

Dat spoor wordt ook steeds meer herkend door organisaties buiten DJI. Zo werken overal in het land profvoetbalclubs samen met gedetineerden, en zoeken bedrijven steeds vaker de samenwerking met ons arbeidsbedrijf In-made in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat is de weg die we de komende jaren verder inslaan. Dat is spannend, we maken de stap van ‘binnen oefenen’ naar ‘buiten proberen’ om ooit te eindigen bij weer ‘volop meedoen op de arbeidsmarkt’.