Edward van Gils: ‘Geef (ex-)gedetineerden een tweede kans. Steek je nek uit!'

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Edward van Gils, de man die als straatvoetballer een trukendoos heeft om jaloers op te worden, is een bijzondere één-twee aangegaan met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Eén van ’s werelds beste en meest succesvolle straatvoetballers is tegenwoordig ambassadeur van DJI. Waarom deze move? Dat legt hij graag uit in dit laatste verhaal van een driedelige reeks.

Dagelijks zitten er zo’n 11.000 personen vast in één van vijftig locaties van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Edward van Gils is niet te beroerd om even een steen in de DJI-vijver te gooien. “Opsluiting is niet goed voor mensen. Daar ben ik van overtuigd. Als je in de gevangenis hebt gezeten, is het moeilijk om daarna een leven zonder criminaliteit op te bouwen. Dus is het zaak om gedetineerden al tijdens hun detentie voor je te winnen, met ze aan de slag te gaan en ze kansen te bieden.”

Foute pad

Edward van Gils, die doorgaans zijn voeten laat spreken, wil daar graag een bijdrage aan leveren. “Ik spreek de taal van de straat. Leg gemakkelijk contact met personen in de gevangenis. Ik weet hoe eenvoudig en verleidelijk het is om het foute pad op te gaan. Wat dat betreft zit ik op hetzelfde level als gedetineerden. Ik begrijp hen en zij mij. Er is een klik.”

Het belang van voetballen of sporten in een gevangenis is niet te onderschatten, weet Van Gils. “Alles wat daar gebeurt, besmet je met de gevangenis. Telkens is er het besef: ik zit vast. De hele dag door. En ’s nachts. Daar word je geen beter mens van. Alleen door te voetballen, te sporten, kun je even aan dat gevoel ontsnappen. Voetballen maakt je vrij. Op het veld is iedereen gelijk.”

Eigenlijk is Edward van Gils al sinds zijn eerste bezoek aan een gevangenis een ambassadeur voor DJI. Sinds kort mag hij officieel deze titel dragen. Al zal er in de praktijk weinig veranderen. “Ik discussieer regelmatig met mensen in mijn omgeving over het nut van gevangenissen en waarom het belangrijk is om in gedetineerden te investeren.” Hij mag zich inmiddels een insider noemen. “Wist je dat een dag in de gevangenis gemiddeld 249 euro kost?”

Waarschuwing

De straatvoetballer, die zelf maar net op tijd een schop onder zijn kont kreeg en daarmee uit de gevangenis bleef, hoopt vooral jongeren te inspireren en motiveren om iets van hun leven te maken. Zo heeft hij verschillende projecten lopen in zijn sportschool Kings Dome in Zaandam om de jeugd iets te bieden. Hij laat dan niet na om iets te vertellen over het gevangenisleven. Als waarschuwing.

Van Gils is realist genoeg om te beseffen dat hij niet iedereen bereikt of kan veranderen. Maar iedereen die behoed wordt voor een verblijf in de gevangenis is pure winst. En hij blijft zich inzetten voor personen die toch in detentie zijn beland. Door ook hen kansen te bieden. “Bijna iedereen is er voor om iemand een tweede kans te bieden, maar niemand durft zijn nek uit te steken. Stel dat je ondernemer bent, maar weigert om een ex-gedetineerde een baan te geven. Wat moet er dan van zo iemand worden? Ik roep juist op om lef te tonen. Het bieden van een baan helpt niet alleen die persoon, maar ook zijn kinderen. En daar de kinderen van. Zo kan een hele bloedlijn gered worden.”

Grote achterban

Met ongeveer 82.000 volgers op Instagram, 21.000 volgers op Facebook en 1.700 op LinkedIn heeft Edward van Gils een grote achterban. Kijk niet vreemd op wanneer hij de komende tijd berichten van een succesvol sportproject uit het gevangeniswezen post of liked. Ook daarin ligt zijn kracht in de nieuwe rol als ambassadeur van DJI. Zoveel mogelijk mensen bewust maken dat gedetineerden ook mensen zijn. “Voel je vrij om dat bericht dan weer verder te delen”, besluit de straatvoetballer met een brede glimlach.

Deel 1 en 2 van het interview met Edward van Gils gemist? Deze zijn te lezen via onderstaande links:

Edward van Gils: ‘Voetbal kan het verschil maken in de gevangenis'

Edward van Gils: ‘In de gevangenis in Colombia voelde ik me best onveilig’