Edward van Gils: 'In de gevangenis in Colombia voelde ik me best onveilig'

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Edward van Gils is één van ’s werelds beste en meest succesvolle straatvoetballers. Het scheelde weinig of in plaats van de soccer courts was de gevangenis zijn dagelijkse leefomgeving geworden. De bajes blijft aantrekkingskracht uitoefenen op de Godfather van het straatvoetbal. Sinds kort is hij ambassadeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De kiem voor de samenwerking tussen Edward van Gils en DJI, waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, is gelegd in 2006. “Toen gaf ik mijn eerste voetbalclinic aan gedetineerden.” Het leven achter hekken, muren en tralies heeft hem daarna nooit meer losgelaten. “Inmiddels heb ik zo’n tien gevangenissen in Nederland van binnen gezien.”

Ruud Gullit

Bovendien bezocht de globetrotter, die als straatvoetballer de hele wereld over reisde, enkele buitenlandse penitentiaire inrichtingen. Vorig jaar was hij de hoofdrolspeler in de internationale tv-serie StreetKings in Jail. Samen met telkens een nationaal voetbalicoon bezocht hij gevangenissen in Brazilië, Colombia, Duitsland en Nederland. Zo was hij met Ruud Gullit te gast in PI Veenhuizen. Binnen de bajesmuren sprak Van Gils met getalenteerde gedetineerden die vertellen hoe voetbal ze tijdens hun opsluiting helpt, hoe hun leven eruit heeft gezien en wat hun toekomstplannen zijn.

De koning van het straatvoetbal heeft al heel wat personen die een celstraf uitzitten gesproken. Hij oordeelt wel, maar veroordeelt niet. “Veel mensen die in de gevangenis zitten, hebben om wat voor reden dan ook op het verkeerde moment een foute keuze gemaakt. Op die grote groep richt ik me. Ik zie ze als persoon. Iemand die ik beter wil leren kennen en mogelijk kan helpen.”

De koning van het straatvoetbal heeft al heel wat personen die een celstraf uitzitten gesproken. Hij oordeelt wel, maar veroordeelt niet. “Veel mensen die in de gevangenis zitten, hebben om wat voor reden dan ook op het verkeerde moment een foute keuze gemaakt. Op die grote groep richt ik me. Ik zie ze als persoon. Iemand die ik beter wil leren kennen en mogelijk kan helpen.”

Overleven

De Zuid-Amerikaanse gevangenissen hebben de meeste indruk op hem achtergelaten. “Daar is het echt overleven. Gedetineerden runnen daar zelf de bajes. Als je daar belandt, kom je er slechter uit dan dat je bent binnengekomen. De omstandigheden zijn heftig. Er wordt volop drugs gebruikt. Niet omdat ze graag willen. Maar gedetineerden moeten omdat ze anders niet kunnen overleven. Ik heb me daar best onveilig gevoeld. Zeker in Colombia.”

“Daarmee vergeleken is het Nederlandse gevangeniswezen geweldig”, weet Van Gils. Hij sprak in verschillende PI’s in ons land al heel wat gedetineerden. Met een brede grijns: “Een aantal kent mij ook. Weet direct wie ik ben en noemt me soms bij één van mijn bijnamen. Welke? Dat ga ik hier niet noemen...”

In 2018 ondertekenden Edward van Gils (namens StreetKings) en Gerard Bakker (hoofddirecteur DJI) een convenant. Met als insteek dat via straatvoetbalclinics en de inzet van rolmodellen een bijdrage wordt geleverd aan een succesvolle re-integratie van (ex-)gedetineerden.

Boodschap

Zijn achtergrond maakt het eenvoudig om met gedetineerden in gesprek te gaan. “Ze merken wel dat ik begrip heb voor hun situatie. Dat ik mijn wijsheid niet uit boeken haal, maar aanvoel wat er in hun omgaat. Ik heb immers zelf in die situatie gezeten. Daar praat ik dan ook met ze over. Ik kan geen profvoetballers van ze maken, maar hun wel helpen. Door ze in te laten zien dat ze andere keuzes kunnen maken. Die boodschap wil ik ze meegeven.”

Maandag 21 september volgt deel drie (slot) van het interview met Edward van Gils. Dan wordt antwoord gegeven op de vraag waarom hij zich als ambassadeur van DJI graag wil inzetten voor mensen binnen en buiten de muren van de gevangenis.

Deel 1 van het interview met Edward van Gils is te lezen via onderstaande link:

Edward van Gils: ‘Voetbal kan het verschil maken in de gevangenis'