Een werkdag van een justitieel verpleegkundige

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Werken in de gevangenis gebeurt binnen hoge muren en achter dichte deuren. Justitieel verpleegkundige Carlijn geeft je graag meer inzicht in haar werk in de gevangenis.

Opstarten

07.20 uur – Ik kom aan bij PI De Schie. Het duurt wel even eer ik op mijn werkplek ben. Mobiele telefoon opbergen in een kluisje (die mag niet mee naar binnen), tassen door de Röntgen, zelf ‘piepvrij’ naar binnen, sleutels en pieper pakken en dan nog naar de andere kant van het pand lopen. Ik zorg dus dat ik op tijd ben.

07.40 uur – De computer is opgestart, de koffie is gezet en ik neem mijn agenda en planning even door voor de dag. Vijf verzoekbriefjes van gedetineerden die mij willen spreken, drie agendapunten, naar het dagelijks ochtendoverleg en dan de mensen in de isoleercellen spreken die dagelijks gezien moeten worden door een verpleegkundige.

08.15 uur – De mensen in de isoleercellen moeten dagelijks gezien worden door de verpleegkundige. Het is volle bak vandaag, zeven van de acht cellen zijn bezet. Ik ga iedereen even langs om na te gaan of ze nog vragen hebben voor de medische dienst. Mijn bevindingen noteer ik en rapporteer ik straks in de betreffende dossiers.

Ochtendrapport

08.45 uur – Het ochtendrapport. Een dagelijks ochtendoverleg waarbij alle disciplines vertegenwoordigd zijn. De bijzonderheden van de afgelopen 24 uur worden doorgesproken en men kan hier melding maken van eventuele bijzonderheden van de komende dag.

09.00 uur – Om 09.00 uur spreken de aanwezige verpleegkundigen altijd even de komende dag door (het 9-uurtje). Hoeveel werk heeft iedereen liggen? Wie heeft er nog een vergadering of een overleg? Wie heeft er nog hulp nodig met iets?

Spreekuur

10.00 uur – Nadat ik mijn rapportages heb uitgewerkt van het observatiecel (OBS) bezoek ga ik beginnen aan mijn spreekuur. De klachten lopen uiteen van kiespijn, tot slaapklachten, hoofdpijn en vragen over huidige medicatie. Ook roep ik een patiënt op met een grote beenwond na een operatie welke verzorgd moet worden. Ik kijk of de wond goed geneest, stip het overtollige weefsel in de wond aan met zilvernitraat en verbind het weer zoals afgesproken in het wondbeleid.

12.00 uur – Lunchtijd. Ik vind het zelf prettig om even te gaan sporten tijdens de lunch. Ook verpleegkundigen moeten fit blijven!

Spoedoproep en uitdelen medicatie

13.15 uur – Een spoedoproep. Een gedetineerde is op de afdeling niet lekker geworden. Met twee verpleegkundigen gaan we er op af met de spoedtas. We doen zijn controles, laten meneer in stabiele staat achter op cel, nemen onze bevindingen mee terug naar de medische dienst en overleggen met de arts.

14.30 uur – De medicatie arriveert, gebracht door de koerier van de apotheek. Even ophalen in het transporthof!

14.45 uur – Alle mappen met medicatie staan uitgestald op de medische dienst. Wij controleren alle mutaties van die dag. Heeft de apotheek alle celverplaatsingen verwerkt? Is alle medicatie van gedetineerden die met onstlag zijn gegaan gestopt? Ook controleren we de methadon voor de betreffende gedetineerden zelf handmatig. Alles klopt, dus de mappen gaan in een grote tas en we gaan ze rondbrengen naar de afdelingen. Dan nemen we meteen de vandaag geschreven verzoekbriefjes mee uit de medische brievenbussen op de afdelingen. Daar gaan we morgen weer mee aan de slag.

Administratie

16.00 uur – Nog een uurtje en dan zit de dienst er weer op. Ik gebruik het laatste uurtje altijd om de laatste dingen af te ronden, nog wat laatste zaken in dossiers te noteren en de administratie bij te werken. Ook gebeurt het altijd dat gedetineerden mij tijdens de medicatieronde weten te vinden en een korte vraag stellen of een bestelling of herhaling van een puffer of een crème willen. Dat regel ik ook meteen even, dan kan de huisarts daar morgenochtend naar kijken. Als er nog tijd over is, kijk ik de briefjes voor morgen vast door. Ook daar zitten nog weleens bestellingen tussen of bijvoorbeeld de vraag voor een kopie van het medisch dossier. Dat hoef ik dan morgen niet meer te doen!

Met een voldaan gevoel naar huis

16.55 uur – de kasten zijn afgesloten, de lichten gaan uit en de medische dienst op slot. Vanaf 17.00 uur worden medische spoedgevallen opgevangen door de spoedarts die door het personeel van de avond- en nachtdienst gebeld kan worden. We hebben nog een wandeling naar de uitgang te gaan, de piepers moeten terug in het rek en de sleutelbossen terug in de kluisjes. Als dat allemaal gedaan is, loggen we uit bij de voorportier en zit de dag erop. Lekker naar huis met een voldaan gevoel van wederom een drukke, leuke, interessante dag!