Hoe zijn de feestdagen in de gevangenis?

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Veel kantoren zijn de laatste weken van december dicht, of draaien op minimale bezetting. Maar op sommige plekken gaat het werk altijd door, ook tijdens de feestdagen.

Denk aan ziekenhuizen, politiebureaus en hulpdiensten, maar ook de inrichtingen van DJI. Hoe is dat voor onze collega’s die aan het werk zijn? En hoe beleven gedetineerden de feestdagen? We legden die vraag voor aan collega’s en gedetineerden in PI Alphen.

Hoe is de sfeer in de PI?

“Er hangt een ander soort sfeer, het voelt als een zondag”, vertelt PIW’er Wilma. “Er is een speciale kerkdienst waar veel mannen naar toe gaan en er is iets meer recreatie. Meestal organiseren we wat spelletjes, zoals een loterij of bingo. We praten meer met elkaar en de mannen krijgen bij het ontbijt een kleine kerststol. Voor ons, het personeel, wordt meestal een speciale lunch geregeld in de kantine, met salades en stokbrood.”

Op de Extra Zorgvoorziening (EZV) is dit jaar het een en ander geregeld voor gezamenlijke maaltijden tijdens de kerstdagen. “We spelen ook wat spelletjes en proberen het zo gezellig mogelijk te maken en samen op te trekken.”

Gedragen gedetineerden zich anders tijdens de feestdagen?

“We zien dat de meeste mannen op de EZV het heel zwaar hebben. Niet alleen met kerst, maar ook met oud en nieuw.” Wilma ziet iets vergelijkbaars bij de gedetineerden in het Huis van Bewaring: “De één wil niets van de feestdagen weten, de ander heeft het echt moeilijk en mist zijn gezin, kinderen, kleinkinderen, familie en alles buiten. Vooral mannen met kinderen vinden de dagen vaak zwaar. Islamitische gedetineerden hebben meestal niet zoveel met de kerst dus voor hen is het minder beladen.”

Sociale contacten

De collega’s in de inrichting letten deze dagen extra op de gedetineerden, geven wat meer aandacht waar dat nodig is. “Wat je ziet is dat de mannen ook meer naar elkaar toe trekken. Ze zitten vaker bij elkaar. Ook zie je dat er meer wordt gebeld met thuis en dat het krijgen van kerstkaarten of andere post heel belangrijk is.”

Gedetineerden aan het woord

Wat zeggen de gedetineerden zelf eigenlijk over de feestdagen?

Bas: “Ik zie er enorm tegenop. Ik heb een dochtertje en ik mis haar sowieso al verschrikkelijk, maar op deze dagen nog meer. Het doet echt pijn. Je mist je familie gewoon het meest. Het is kaal. Je zit ’s middags tijdens de lunch achter de deur en ’s avonds na 17:00 uur ook want er is geen avondrecreatie. De mensen die hier werken doen enorm hun best voor ons, maar het blijft moeilijk. Oud en nieuw vind ik ook zwaar. Vorig jaar telde ik vlak voor 00:00 uur de seconden hardop af vanuit mijn cel: 5, 4, 3, 2 1… gelukkig Nieuwjaar allemaal. En toen bleef het doodstil op de afdeling.

Max: “Je bent altijd alleen, en op deze dagen is dat nog eens extra lastig. Waar ik erg veel moeite mee heb, zijn de reclames op tv met gezellige families, leuke uitjes en lekkere maaltijden. Dat kan ik bijna niet aanzien. Ik bel wel met familie op deze dagen.”

Jan: “Ik wil ook iets positiefs zeggen. Elk jaar krijgen we van de kerk in Rijnsburg een fruitmandje en twee kerstkaarten die je kunt versturen of zelf mag houden. Dat is heel waardevol en doet me goed. Het geeft me het gevoel dat er toch nog mensen zijn die aan me denken. De saamhorigheid hier op de afdeling is voor mij erg belangrijk. Je moet het hier toch samen doen, je kunt niet anders.”

Bas: “Die kaarten waar Jan het over heeft, hebben wij als afdeling gemaakt. In totaal zo’n 500 á 600 stuks die, voorzien van postzegels en enveloppen, worden verspreid over alle gedetineerden binnen PI Alphen. Hierdoor kunnen alle gedetineerden een kerstkaart versturen naar een dierbare.*

Marc: “Het is vooral belangrijk om zo veel mogelijk bezig te blijven en afleiding te zoeken. Dat helpt een beetje tegen de eenzaamheid.”

*De namen van de gedetineerden in dit artikel zijn gefingeerd.