Invallen in “de Stadsgevangenis” Hoogvliet

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Wegens personeelstekort in "de Stadsgevangenis" Hoogvliet, ben ik, Carlijn, vandaag een dagje mijn collega gaan helpen. De PI Rotterdam bestaat uit 2 locaties: de Schie en Hoogvliet, in feite zijn we 1 PI. Toch ben ik benieuwd of het hier allemaal hetzelfde werkt als op mijn locatie.

Start werkdag

08.30 uur – Ik kom aan bij de inrichting. Blijkbaar ben ik al aangemeld want ik mag zo doorlopen. De psycholoog arriveert tegelijk met mij dus ik kan met hem meelopen. Nu weet ik weer hoe ik me voelde op mijn eerste dag in de Schie en daarvoor in Detentiecentrum Rotterdam destijds. Alles is één groot doolhof, maar gaat vast goedkomen. Bij aankomst zie ik gelukkig het vertrouwde medische dienst uniform zitten, dus ik ben op de juiste plek.

Verschillende regimes

09.00 uur – Ochtendrapport. Hetzelfde maar toch net even anders. Er worden net iets andere dingen besproken, maar dat komt vast omdat hier andere regimes zitten dan in de Schie. In Hoogvliet zit een Huis van Bewaring (mensen die daar zitten zijn nog niet veroordeeld), een ISD (inrichting stelselmatige daders) en ZBBI (zeer beperkt beveiligde inrichting). In de Schie zit een Huis van Bewaring, PI/gevangenis, EZV (extra zorg voorziening, onder andere voor psychisch belaste mensen), BPG (beheers problematisch gedetineerden, mannen die in andere inrichtingen moeilijk te handhaven zijn) en een TA (terroristen afdeling).

Er zijn dus wel wat verschillen in de justitiabelen in beide locaties. Als ze bij je in de spreekkamer zitten, merk je niet dat ze anders reageren. Als je je door het pand beweegt, zie je wel dat er hoofden gedraaid worden, en opmerkingen gemaakt worden. Het is belangrijk om daar vooral luchtig mee om te gaan.

De ochtend

09.30 – 12.00 uur - Tja, verzoekbriefjes afhandelen, medische intakes doen… dat is allemaal hetzelfde. Dezelfde gedetineerden met andere gezichten. Ik hoor mijn collega druk bezig zijn met een ziekenhuisopname van een gedetineerde. Ook gedetineerden moeten naar het ziekenhuis. Soms voor een kleine ingreep, soms voor een grote operatie, soms voor controle van een chronische ziekte zoals diabetes. Het komt natuurlijk ook voor dat ze met spoed naar het ziekenhuis moeten. Er wordt een afspraak gemaakt in samenspraak met DV&O, zodat ook het vervoer en ziekenhuisbewaking geregeld zijn. Soms best complex om te organiseren!

Administratie en medicijnen

13.00 – 17.00 uur - We handelen wat administratie af en om 14.15 uur arriveren de medicijnen van de apotheek. De mappen hebben een ander kleurtje maar zijn hetzelfde ingedeeld. Zelfs de methadon-aftekenlijst is hetzelfde. Medicatie mappen rondbrengen kan ik niet alleen want ik heb geen idee waar ik naartoe moet. Elke inrichting is weer een doolhof de eerste dagen.

Leren van je collega’s

Grappig om te merken dat ik me aan de ene kant weer helemaal nieuw voel en aan de andere kant gewoon mijn werk kan doen zoals in PI de Schie. Het is fijn dat er een uniforme werkwijze is zodat we elkaar makkelijk kunnen ondersteunen. En toch, als je een dagje ergens anders meeloopt, geeft het je een kijkje in de keuken van een andere inrichting, een andere medische dienst, en kun je altijd weer leren van je collega’s.

Er zijn in Nederland nog veel justitieel verpleegkundigen nodig. Hopelijk worden er snel een hoop medische diensten versterkt met goede verpleegkundigen! Vacatures kun je vinden via de link in de rechterkolom.