“Je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen. En dat kun je.”

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Hoe is het om aan de slag te gaan als medewerker Arbeid (werkmeester)? Jerry werkt nu 1,5 jaar bij DJI, een mooi moment om met hem in gesprek te gaan over zijn werk in de gevangenis.

Andere wereld

Jerry was wel wat gewend vanuit eerder werk in de verslavingszorg. Maar in de PI kwam Jerry zoals hij zegt in een heel andere wereld terecht: “Ik kan de gedetineerden niet helpen. Ik ben geen psychiater. Maar door te luisteren en zaken wat vaker uit te leggen, kun je de sfeer in de werkzaal wel beïnvloeden. Je hebt hier nou eenmaal vaker dan normaal te maken met agressief gedrag. Vooral verbaal: er wordt soms gescholden en gemopperd. Ik ben daar altijd duidelijk over: ik snap dat je kwesties hebt, maar ik wil geen problemen op de werkzaal.”

Met mensen werken

Als je Jerry vraagt wat het werken in een gevangenis zo bijzonder maakt, hoeft hij niet lang na te denken: “Natuurlijk moet je het fijn vinden om met mensen te werken. En het doet je goed als je gedetineerden kunt motiveren om mooi werk te leveren. Maar ik krijg vooral voldoening uit de uitdagingen die elke dag op m’n pad komen. Ik zal je een voorbeeld geven. Je probeert binnen de regels een goede verstandhouding te krijgen met gedetineerden. Je maakt een praatje, je luistert naar de verhalen. Maar wat nou als een van de gedetineerden in het weekend een cake voor je gebakken heeft? Kun je die dan eten? Dat soort uitdagingen, daar groei je zelf als mens van.”

Werken in een team

Ook werken in teamverband is volgens Jerry bijzonder in een PI: “Als er hier onenigheid ontstaat tussen gedetineerden, ontstaat er al snel spanning. Natuurlijk probeer je eerst de rust terug te brengen. Maar als dat niet lukt, komt het aan op je team en op de samenwerking met de PIW’ers en de beveiligers. Dan moet je blind op elkaar kunnen vertrouwen. En dat kun je.”

Er zijn door het hele land vactures voor de functie van Medewerker Arbeid. Misschien iets voor jou? Bekijk de vacatures en meer informatie via de links aan de rechterkant.