Justitieel verpleegkundige Peter

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

“Ooit ben ik begonnen op de Vreemdelingenboten in Rotterdam. Dat was mijn eerste kennismaking met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Ik zou daar ervaring op gaan doen als uitzendkracht in het nieuwe vak justitieel verpleegkundige. Werken bij Justitie was bijzonder vanaf de eerste dag en dat is het altijd gebleven. Ik denk dat je als verpleegkundige nergens anders zoveel verantwoordelijkheid krijgt. “

Opleidingen en afwisseling

Nieuwe collega’s, het werken bij justitie en de bijzondere werkomgeving; alles was nieuw voor Peter. Inmiddels werkt hij alweer jaren als justitieel verpleegkundige: “Sinds het begin heb ik heel wat cursussen gevolgd en als verpleegkundige veel bijgeleerd. De Medische dienst is hier 24 uur per dag bemenst, zeven dagen per week. Omdat de inrichting zo groot is, is geen dag hetzelfde. Het ene moment ben je bij het huisartsenspreekuur en het volgende moet je je EHBO-vaardigheden gebruiken, omdat er wat gebeurd is. Elke dag biedt nieuwe uitdagingen en ervaringen.”

Teams

Wat het werk volgens Peter extra aantrekkelijk maakt, is het werken in teamverband: “Je doet je werk hier in Alphen samen. Je werkt met huisartsen, psychologen, tandartsen en fysiotherapeuten, in een team van 35 verpleegkundigen. En iedereen is ergens goed in: de één heeft veel ziekenhuiservaring en de ander is juist meer bekend met psychiatrie. Zo kun je van elkaar leren en jezelf door blijven ontwikkelen. Daarnaast werk je samen met een enorm aantal andere collega’s die gedetineerden begeleiden naar terugkeer in de maatschappij. Je hebt dus een breed scala aan werkzaamheden en veel contacten met andere disciplines. Daarnaast krijg je ruimte om deel te nemen aan opleidingen en werkgroepen om je te specialiseren.”

Dynamiek

Anders dan in reguliere zorginstellingen kent het werk als Justitieel verpleegkundige in een PI volgens Peter flinke hoogte- maar ook dieptepunten: “Je maakt minder leuke dingen mee, maar dan zijn we er voor elkaar. Aan de andere kant: als je van een gedetineerde een compliment krijgt, is dat ook extra bijzonder. Je weet dat dit soms van diep moet komen en dat het zeer gemeend is. Ik kan het kortom iedere verpleegkundige die afwisseling en dynamiek zoekt aanraden, om in een gevangenis te komen werken.

Werken bij DJI?

Is werken in de gevangenis iets voor jou? We hebben veel vacatures voor verschillende functies. In de balk aan de rechterkant vind je informatie over de vacatures en de functie-eisen.