Trots om deel uit te maken van het interventieteam

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Michel Geelen werkt twee jaar in Justitieel Complex Zaanstad als coördinator bedrijfshulpverlening (BHV) en is er echt trots op deel uit te maken van het interventieteam.

Een interventieteam bestaat uit 7 personen die 24/7 aanwezig zijn en als BHVer en IBTer worden ingezet. Hij zegt: “Je kunt een calamiteit niet altijd voorkomen, maar je kunt wel met elkaar het juiste beleid neerzetten zodat een organisatie bij een calamiteit de beste oplossing heeft. En dan zie ik elke dag weer hoe het interventieteam bij brand, een ongeval of een vechtpartij met veel inzet bezig is. Ik vind dat wij in JCZ heel goed bezig zijn.” We gaan eerst maar eens aan Michel vragen hoe hij in deze rol terecht gekomen is.

Hij vertelt: “In het jaar 2000 ben ik begonnen als Bewa/complexbeveiliger bij de PI Heerhugowaard. Dat heb ik zeven jaar gedaan en toen was ik toe aan een nieuwe uitdaging en had ik het geluk dat ik BHV coördinator kon worden. Dat was in 2007, naar aanleiding van die vreselijke Schiphol brand wilde DJI meer aandacht voor BHV hebben. Ik deed Zuyderbos en later Amerswiel, Westlinge en Schutterwei er ook nog bij en had het prima naar mijn zin.” Waar bestond zijn werk toen uit? Wat deed hij zoals als BHV coordinator? Het opzetten van een BHV organisatie, Aanspreekpunt voor hulpdiensten, BHV-ers en overig personeel instrueren metname op het gebied van brand, EHBO en ontruiming. Het schrijven en trainen van instructie.

Andere koek

“Helaas kwam er door het masterplan in 2014 een eind aan. Ik ben toen drie maanden gaan werken in het Provinciehuis van Den Haag om daar te helpen met het opzetten van de BHV organisatie. Dat was even heel andere koek dan bij DJI, toch allemaal net een andere mentaliteit en veel bureaucratischer.”

“Gelukkig werd ik in december 2015 gebeld dat er een vacature voor een BHV- coördinator in JCZ beschikbaar was. En hoewel ik lang moet reizen vanuit Almere, is het echt de moeite waard. In het BHV team zitten Bewa’s die ook allemaal ingezet kunnen worden als IBT’er.”

Goede voorbereiding

We vragen Michel naar de meest succesvolle inzet van het BHV-team. Michel antwoordt meteen: “Bij de drie grote branden op het PPC. Daar was zo’n grote rookontwikkeling dat wij de hulpdiensten erbij moesten halen. Maar omdat het BHV-team samen met het personeel zulke goede voorbereidingen had getroffen, kon er steeds succesvol worden opgetreden. Door ons handelen heeft het personeel samen met de brandweer toch de patiënten uit de cel kunnen halen. Dat was erg fijn. Ook vind ik de rol van het opvang- en nazorgteam een hele goede, zij worden na dergelijk grote incidenten meteen ingezet en de zaak wordt dan meteen geëvalueerd.”

En als hij door zijn werk vaak met calamiteiten te maken heeft, kan hij dan de stress een beetje loslaten? “Ja hoor”, zegt Michel: “Ik ben glazenier, ik ontwerp en maak glas in loodramen, , Tiffany lampen en glazen schalen bloemen met behulp van een glasoven Kijk, al loop ik even vijf minuten naar mijn werkplaats in de schuur, dan geeft dat al rust. Ik ben blij dat ik op zo’n manier dan mijn hoofd vrij kan maken. Maar verder doe ik mijn werk met veel plezier, hoor! Ik ben echt blij dat ik in JCZ deze rol heb gekregen”, besluit Michel met een lach.