Werkdag van een Pedagogisch Medewerker

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Wat moet je je nou voorstellen bij een werkdag van een Pedagogisch Medewerker in een justitiële jeugdinrichting? Onze collega Fabiola laat je een dag meelopen.

7:30 uur - Goed voorbereid

Ik werk in de Hartelborgt op de VIC-afdeling. Dat staat voor Very Intensive Care. Hier werk je met jongeren met zowel ernstige gedragsproblemen als psychiatrische problemen. Ik begin mijn dienst altijd met het lezen van de dagrapportages die mijn collega’s hebben overgedragen. Dat hoort erbij, maar ik zou ook niet anders willen. Ik vind het belangrijk om te weten of er bijzonderheden zijn van de dag ervoor. Het maakt dat ik beter voorbereid aan mijn dag begin.

7:35 uur - Wakker worden

Iedere ochtend, dus ook vanmorgen, worden de jongens gewekt. Belangrijk is dat ze een “teken van leven” geven. Soms zijn ze in diepe slaap en vinden ze het niet zo leuk dat ik ze wakker maak. Er ontstaat heel soms een korte discussie. Maar het wekken hoort er nu eenmaal bij. Dit heeft te maken met de veiligheid en die gaat boven alles.

8.30 uur - Naar buiten

De jeugdigen hebben per dag recht op één uur luchten. Dat splitsen we op in een half uur in de ochtend en een half uur in de middag. Luchten gebeurt op de luchtplaats en kan zowel in groepsverband als individueel. Toezicht houden tijdens de lucht doe je ook altijd samen met een collega. Hier ben ik met een jongen een spelletje aan het doen. Het sporten of een spelletje doen is altijd een goed moment om te werken aan het versterken van de behandelrelatie. Ik vind het bovendien altijd een lekker beweegmoment!

10:15 uur - Kamercontrole

Minimaal een keer per week nemen we een urinecontrole (UC) af bij de jongens. Dit doen we om middelengebruik in de inrichting tegen te gaan. Ook zetten we de UC in als we een vermoeden van middelengebruik hebben. Als de uitslag van de UC vanuit het laboratorium positief is, wordt de jeugdige hierop gesanctioneerd. Na de UC doe ik direct ook de kamercontrole. Van elke jeugdige wordt een keer per week de kamer gecontroleerd. Als we denken dat er sprake is van hygiëneverwaarlozing of contrabande, mogen we extra kamercontrole doen. We doen dit altijd met zijn tweeën en met handschoenen aan. Dit heeft te maken met veiligheid én controle op de integriteit van medewerkers.

10:55 uur - Drugshond

Soms krijgen we hulp van onze drugshond. Er is ook nog een hond die gespecialiseerd is in elektronica. Die speurt met het grootste gemak telefoons op. Onze honden worden ingezet om contrabande in de inrichtingen te voorkomen. Het zijn twee lieve en heel nuttige dieren.

13:00 uur - Naar school

De jeugdigen zijn verplicht om binnen de jeugdinrichting onderwijs te volgen. Het onderwijs wordt op diverse niveaus gegeven, afhankelijk van de capaciteiten van de jongens. Er zijn ook verschillende praktijkvakken, zoals houtkunde, koken en er is een mediatheek waar ze aan hun ict-vaardigheden werken.

15:30 uur - Goede gesprekken

De jongens koken hier elke dag zelfstandig, soms met hulp van de groepsleiding. Dat is een individuele activiteit. Ik vind het mooi om te zien dat er tijdens het koken goede gesprekken plaatsvinden. Wat opvalt is dat de jeugdige op die momenten heel open is en het contact leuker is dan wanneer hij met de anderen op een groep is. We koken iedere dag met verse groenten en ingrediënten. Er zijn drie eetmomenten op een dag. Het leukste moment vind ik de avondmaaltijd. Tijdens de avondmaaltijd wordt de dag besproken en vertellen de jongens vaak leuke of grappige verhalen. De structuur die het koken en de vaste eetmomenten de jongens geven, zijn erg belangrijk voor de rust en de sfeer op de leefafdeling.

16:00 uur - Pieper

Bij het begin van mijn dienst haal ik mijn pieper en sleutels op. Aan het einde van de dag breng ik die weer terug naar de kluis. Dit is mijn pieper. De rode knop is het alarm. Die druk ik in als het op de leefgroep escaleert. Er schieten dan onmiddellijk meerdere collega’s te hulp. De alarmknop is echt mijn laatste redmiddel.