GZ-psycholoog

Als gz-psycholoog bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bied je geestelijke gezondheidszorg van goede kwaliteit aan gedetineerden. Dit doe je niet alleen maar samen met andere disciplines binnen het Psycho Medisch Overleg. Deze zorg is gelijkwaardig aan de zorg in de vrije maatschappij, waarbij je rekening houdt met de beperkingen van detentie. De zorg is gericht op behandeling van stoornissen en op het verminderen van de kans op recidive.

Zorg is een belangrijk thema binnen DJI. Binnen een justitiële inrichting ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van de (tweedelijns) psychische basiszorg. Je geeft uitvoering aan individuele psychologische behandeling (diagnostiek, interventies, indicatiestelling) en coördineert eventuele nazorg. Voor deze functie dien je in het bezit te zijn van een BIG-registratie als gz-psycholoog. Daarnaast heb je ervaring met het behandelen van een complexe patiëntengroep. Professionele inzichten en begrippen zet je eenvoudig om naar praktisch bruikbare bejegeningsadviezen.

Er zijn vacatures verspreid over heel Nederland. Op de meeste locaties is het mogelijk om deze functie parttime uit te voeren. Je komt te werken binnen een ervaren team van professionals waaronder zorg- en behandelinrichtingswerkers, justitieel verpleegkundigen en psychiaters. Samen met je collega's zorg jij er voor dat gedetineerden de kans krijgen om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen.

Wat doet en gz-psycholoog?

Nadine is gz-psycholoog en behandelcoördinator. Ze is verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg en behandeling van gedetineerde patiënten in een penitentiair psychiatrisch centrum. Ze legt uit dat de patiënten zeer uiteenlopende ziektebeelden kennen; wat voor haar het werk zo interessant maakt.

Wat doet een GZ-psycholoog?

Deze video is standaard voorzien van ondertiteling in het Nederlands

"Ik werk het liefste met deze doelgroep, omdat alle soorten patiënten hier langs komen, met alle soorten ziektebeelden, in alle soorten en maten en alle ernst. Elke keer is het weer opnieuw uitzoeken: hoe kan ik deze persoon het beste helpen? Mijn taak is dat ik het team aanstuur om zo goed mogelijk met de patiënten om te kunnen gaan."

Wie werken er bij DJI als gz-psycholoog?

  • Van jurist naar gz-psycholoog. Dit klinkt als twee uitersten. Toch was deze carrièreswitch voor Michelle heel logisch. De gemene deler? Strafrecht. Oftewel: onze samenleving beschermen. Lees het hele interview met Michelle.
  • Kasja werkt nu alweer drie jaar bij DJI als gz-psycholoog. Hoe is het om te werken als forensisch psycholoog in een gesloten setting? Wat zijn je ontwikkelmogelijkheden? In het interview met Kasja lees je waarom zij graag iets wil betekenen in het leven van een ander.
  • Ralph werkt als behandelcoördinator in het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) van Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden. In deze functie coördineert hij de zorg en behandeling van gedetineerde psychiatrische patiënten op een afdeling. In het interview met Ralph lees je waarom zijn interesse in de psyche hier op haar wenken wordt bediend.
  • Diagnostiek, behandeling, onderzoek én management. Voor Robin komt het allemaal samen in zijn functie als gz-psycholoog en hoofdbehandelaar bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug. In het interview met Robin lees je hier meer over.
  • Robert en Esther zijn behandelcoördinatoren in de penitentiaire inrichting Zwolle: “Onze behandeling geeft patiënten de kans op een toekomst zonder delicten”

Enthousiast geworden om te werken als gz-psycholoog? Dan horen we graag van jou!

Solliciteer hier naar deze functie.

Jorine
©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Jorine Verhoeff (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-25690386 of per e-mail: jorine.verhoeff@dji.minjus.nl.