Pedagogisch medewerker

Wil jij het verschil maken in het leven van een jongere?

Als (senior) pedagogisch medewerker bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding en verzorging van een groep van 8 tot 10 jongeren.

Je zorgt er voor dat de jongeren hun zelfredzaamheid vergroten en sociale vaardigheden aanleren. Dit doe je door de onderlinge contacten tussen de jongeren te begeleiden en structuur te bieden. In de senior rol begeleid, coach en train je daarnaast collega’s en stagiairs op de werkvloer in de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) om zo een professionele werkhouding te ontwikkelen. Als senior neem je ook de taken op je die horen bij de rol van inrichtingsverantwoordelijke.

Opleiding

Je bent in het bezit van een relevante hbo-diploma (social work, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening of vergelijkbaar). Je bent SKJ-geregistreerd en hebt aanvullende scholing op het gebied van coaching. Je beschikt aantoonbaar over excellente werkervaring als pedagogisch medewerker.

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Bas werkt als pedagogisch medewerker op de Forensische Observatie en Begeleiding Afdeling (FOBA) in De Hartelborgt. “Dat is een afdeling waar jongeren verblijven die heel intensieve en persoonlijke begeleiding nodig hebben.”

Tekst in beeld:
Pedagogisch medewerker
Dienst Justitiële Inrichtingen

Bas, Pedagogisch medewerker Justitiële Jeugdinrichting:
Ik ben Bas. Ik ben pedagogisch medewerker in een jeugdgevangenis. Ik doe dit werk, omdat ik een passie heb om met jeugd te werken.
Ik wil er graag met ze zijn, ik wil er graag voor ze zijn en ik wil ze graag een kant op krijgen dat ze ook weer terug kunnen keren in
de maatschappij en niet meer binnenkomen in een jeugdgevangenis. Ik vind het onwijs leuk om met jeugd te werken en dat zou overal kunnen,
maar dan vooral deze setting hier om mensen te helpen om ze weer te draaien in hun gedrag en de maatschappij in te krijgen.

Tekst in beeld:
In Nederland zijn 6 Justitiële Jeugdinrichtingen waar dagelijks ongeveer 500 jongeren verblijven.

Bas:
Dat vind ik een onwijze uitdaging. Als ik binnenkom, dan check ik de rapportage dan kijk ik wat er de vorige dag is gebeurd,
dan kijk ik of ik bijzonderheden heb waar ik op moet letten. Ik ga in de agenda kijken welke afspraken er zijn. Welke jongens
moeten waarheen? Welke jongens moeten op verlof? En dan ga ik een dagprogramma draaien. Toen ik binnenkwam, heb ik gelijk een
radarcursus gekregen. Dat is eigenlijk hoe je omgaat met de agressie van jeugdigen. Hoe je er dus onder gaat zitten en niet laat escaleren.
Maar de-escalerend werken dat is heel belangrijk en die cursus krijg je hier. Daarnaast hebben we zelfverdediging. Je volgt jaarlijks een
aantal uren intern en extern wordt er een opleiding gegeven die we moeten volgen. Dus vanuit de inrichting word je goed geholpen om je
door te ontwikkelen en om het niveau hoog te houden. Ons team bestaat uit negen mensen. We zijn altijd in dienst met twee personen.

Tekst in beeld:
Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding en verzorging van 8-10 jongeren.

Bas:
Dan is er één met de jongens bezig en de ander kan rapporteren. Je bent samen bezig en het is ook om elkaar natuurlijk te helpen als het nodig is.
Voor deze functie moet je sterk in je schoenen staan. Je moet flexibel zijn, omdat je het ene moment bezig bent met een jongere in een gesprek, het
volgende moment kan er een alarm afgaan en moet je ergens anders heen gaan om te assisteren. Het kan op de groep heel rustig zijn, heel leuk met
elkaar maar het kan ook wat grimmiger zijn. Dat jongens wat minder goed in hun vel zitten. Dus dat vergt ook heel veel van de medewerkers. Ik zeg
altijd hier: "Het belangrijkste is, je moet zijn wie je bent". Je moet geen toneel gaan spelen of een acteur gaan zijn, want daar prikken de jongens
allemaal doorheen. De normen en de waarden, die zijn heel belangrijk om jezelf te ontwikkelen en ik wil niet alles met de mantel der liefde bedekken.

Tekst in beeld:
Je ondersteunt de jongeren in het aanleveren van sociale vaardigheden en het vergroten van hun zelfredzaamheid.

Bas:
Ik zeg gewoon waar het op staat, hoe het is, wat ik van je verwacht en als je dat niet doet, dan kan ik ook vervelend zijn en doe je dat wel dan doe
ik alles voor je. Vaak krijg ik te horen: "je bent streng, je bent strak, maar bedankt. Je heb ik mij geïnvesteerd en je gelooft in me".

Tekst in beeld:
Ben jij nieuwsgierig geworden naar de functie?
Ga naar www.werkenbijdji.nl

Bas:
En ja, dat is mooi.

Tekst in beeld:
Alle rechten van deze film zijn voorbehouden. Medewerkers in beeld werken daadwerkelijk bij DJI.
Dit is een productie van DJI.
Voor meer informatie kijk op www.werkenbijdji.nl
Copyright 2020

"Ik doe dit werk, omdat ik een passie heb om met jeugd te werken. Ik wil ze graag een kant op krijgen dat ze ook weer terug kunnen keren in de maatschappij en niet meer binnenkomen in een jeugdgevangenis."

Wie werken er bij DJI als pedagogisch medewerker?

Pedagogisch medewerker Jan Willem heeft al op veel afdelingen gewerkt bij De Hartelborgt. En hij is bezig met een ontwikkeltraject tot senior pedagogisch medewerker. "Mijn uitdaging is zorgen dat ze beter naar buiten gaan dan ze naar binnen kwamen."

Met een vooropleiding in een totaal andere richting toch aan de slag in een justitiële jeugdinrichting? Robin bewijst dat het kan. Hij gooide het roer om en liet zich omscholen tot pedagogisch medewerker. Sinds begin 2020 werkt hij bij RJJI De Hartelborgt in Spijkenisse. Nu maakt hij de balans op. Wat blijkt? Een betere keuze had hij niet kunnen maken.

Bo werkt als pedagogisch medewerker op de meidenafdeling bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg. “De combinatie van groepswerk en individueel werk en sportief bezig zijn vond ik fantastisch, dus ik besloot te solliciteren.”

Pedagogisch medewerker Jeroen werkt op de Very Intensive Care afdeling van de Hartelborgt: “Wij bieden maatwerk aan jongeren met zware problematiek.”

Kevin werkt als pedagogisch medewerker in Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse: “Ik zou dit werk zo nog honderd jaar kunnen doen”

Liana werkt als pedagogisch medewerker bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting in Spijkenisse: “Dit werk laat me zien dat ik zoveel meer in me heb dan ik ooit had gedacht”

Enthousiast geworden om te werken als pedagogisch medewerker? Dan horen we graag van jou!

Solliciteer hier naar deze functie.

Chantal
Beeld: ©DJI

Heb je interesse of een vraag?

Chantal van Steekelenburg (recruiter) staat je graag te woord.

Telefonisch via 06-50685352 of
per e-mail: c.v.steekelenburg@dji.minjus.nl