Jongere ontbijt met begeleider

Nieuwsbrief VOM - december 2021

De werving van extra groepsleiders voor de JJI’s is volop bezig. Dat is goed nieuws voor de jongeren in de JJI’s die daardoor het dagprogramma kunnen volgen zoals het hoort. Het verlicht ook de druk bij de collega’s in de JJI’s. Deze personeelsuitbreiding past goed in de plannen van VOM. Want hoe kunnen we maatwerk leveren als we de basis onvoldoende op orde hebben? Het betekent wel dat we lastige, maar belangrijke, keuzes moeten maken voor VOM. In de planning, maar ook in afwegingen wat (financieel en beleidsmatig) haalbaar is. Als we zien wat we het afgelopen jaar met elkaar voor elkaar hebben gekregen, hebben we het vertrouwen dat we ook in 2022 de weg kunnen blijven volgen naar meer maatwerk voor jongeren. Wij wensen jullie een mooi en gezond 2022!

Terugblikken op VOM 2021

‘Een enorme prestatie van alle mensen in de JJI’s en KVJJ’s, maar ook van ketenpartners, dat ze samen zo de schouders onder VOM hebben gezet.’ Met VOM-programmamanager Martine den Brinker blikken we terug op 2021.

Meld je aan voor de KVJJ-bijeenkomst

Wannneer?  Op 17 februari 2022, 13 -17 uur, Utrecht (locatie volgt)

Voor wie? Medewerkers van KVJJ’s, JJI’s, (jeugd)reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, gemeenten, OM, rechterlijke macht, advocatuur en anderen die met de KVJJ te maken hebben.

Wat? Kennismaken, informeren, meepraten en netwerken.

Hoe aanmelden? Stuur een mail aan n.babar@dji.minjus.nl onder vermelding van je naam, functie en organisatie.

Meer informatie? Kijk op de VOM-website.

Abstract beeld KVJJ

‘Extra groepsleider maakt dat jongeren én professionals beter gezien worden’

‘Als er niet voldoende collega’s zijn, dan blijf je alleen maar aan de oppervlakte werken. Je zorgt voor de basisveiligheid, maar kunt niet de diepte in. Niet met de jongeren over hun gedrag of toekomst, en niet met je collega’s om te leren en ontwikkelen.’ Lees wat senior pedagogisch medewerker Shreyas vertelt over extra groepsleiders voor de JJI’s.

Beeld: ©Marc Deurloo

Laagbeveiligde unit is meer dan alleen vrijheid, blijheid

In de Laagbeveiligde Unit (LBU) verblijven maximaal 8 jongeren die toe kunnen met een lager beveiligingsniveau en meer verantwoordelijkheid. Afdelingshoofd Caren Bekkers en gedragswetenschapper Chantal Janssen vertellen over hun ervaringen in de pilot LBU bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg.

Wat de VS kan leren van VOM. En andersom.

KVJJ-projectleider Jiske Wallace-Lems vertelde op een conferentie in Washington DC over het programma VOM. Ze was daar op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in de VS. De Amerikanen vinden vooral de KVJJ een interessant project. Lees over Jiske’s ervaringen.

Contact en colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij of geinteresseerd ben in het programma VOM.

Disclaimer

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Programma Vrijheidsbeneming Op Maat, Divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Overname van (delen van) artikelen kan alleen met toestemming van het programma VOM.

Redactie

Mieke van Meer, Susanne Schippers