Nationale vrijwilligersdag gevierd bij DJI

Op maandag 7 december werd weer de jaarlijkse nationale vrijwilligersdag gevierd. Gerard Bakker, hoofddirecteur van DJI, ontving dit keer de vrijwilligersorganisaties virtueel. Verschillende inrichtingen hebben de vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Vrijwilliger John

Gerard Bakker sprak online met vijf vrijwilligers van vijf verschillende vrijwilligersorganisaties over hun werk in coronatijd. Hoe onderhoud je het contact met gedetineerden als het motto voor bezoek van netwerkpartners aan de inrichtingen is ‘digitaal tenzij’? Tijdens de virtuele lunch liet Gerard het relatiegeschenk zien dat afgelopen week is verzonden naar elke vrijwilligersorganisatie. Jeugdige justitiabelen hebben dit geschenk (de ‘klik-klak-klok’) gemaakt.

Bij de klok zit ook een lampje dat symbolisch de organisaties ‘verlicht’. Met dit geschenk wil Gerard de vrijwilligersorganisaties en daarmee de vrijwilligers in het zonnetje zetten, in dit geval ‘in het licht zetten’ Enerzijds omdat vrijwilligerswerk ‘verlicht’ en anderzijds omdat dit geschenk de vrijwilligersorganisatie kan ‘verlichten’. Gerard geeft verder in het begeleidende schrijven het belang aan van het vrijwilligerswerk en steekt de organisaties een hart onder de riem in deze moeilijke coronatijd.

Ook verschillende inrichtingen grepen de gelegenheid aan om ‘hun’ vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Zo stuurde de ene PI bloemen naar hun vrijwilligers en een andere PI sprak hun vrijwilligers toe middels een YOUTUBE-filmpje.