Locatie Justitieel Complex Vlissingen definitief

Deze week heeft de stuurgroep Wind in de zeilen een besluit genomen over de definitieve locatie van het Justitieel Complex Vlissingen. Het complex krijgt een plaats op de voormalige locatie van de marinierskazerne. Met dit besluit kan DJI de plannen voor het justitieel complex verder vormgeven.

Justitieel Complex Vlissingen (locatie)
Beeld: ©DJI

Vanaf juni 2020 werken het Rijk, de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en verschillende andere partijen in Zeeland gezamenlijk aan de uitvoering van het pakket ‘Wind in de zeilen’. Het pakket dient als compensatie voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Dit pakket bevat diverse maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied. De realisatie van een justitieel complex op de voormalige locatie van de marinierskazerne is onderdeel van dit pakket. Dit complex bestaat uit verschillende onderdelen zoals een hoogbeveiligde zittingslocatie (waar strafzaken van een rechtbank plaats kunnen vinden), een penitentiaire inrichting voor zwaardere doelgroepen, een extra beveiligde inrichting en een overnachtingslocatie voor rechters en officieren.

Informatie voor omwonenden en ondernemers

Op 14 december 2020 zijn omwonenden en ondernemers geïnformeerd over de gebiedsvisie en de wijze waarop het Justitieel Complex Vlissingen hier een plek in krijgt. De ontvangen reacties zijn meegewogen in het besluit van de stuurgroep.

Proces en bouw

Voor de invulling van het gebied, wordt in het eerste kwartaal van 2021 een participatieplan ontwikkeld. Op verschillende momenten krijgen omwonenden en ondernemers de gelegenheid om mee te denken over de invulling van het stadslandgoed. In het laatste kwartaal van dit jaar wordt de planologische procedure opgestart. De uiteindelijke bouw van het complex staat gepland voor 2023.

Meer informatie

Meer informatie vind u op de pagina 'Justitieel Complex Vlissingen' en op de website van de gemeente Vlissingen (www.vlissingen.nl/lawdelta).