Uitspraak strafzaak ernstig incident PI Nieuwegein

Vandaag deed de rechtbank Midden-Nederland een uitspraak in de zaak waarbij twee collega’s uit PI Nieuwegein gewond raakten. De rechtbank heeft 6 jaar cel en TBS opgelegd. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met het feit dat de gedetineerde verminderd toerekeningsvatbaar is.

PI Nieuwegein 2021
Beeld: DJI

Op 1 januari 2021 was er een ernstig incident in PI Nieuwegein waarbij een gedetineerde hete olie over een medewerker gooide en vervolgens werd hij gestoken. De medewerker raakte daarbij ernstig gewond en verbleef daarna in het ziekenhuis vanwege zijn verwondingen. Een tweede medewerker schoot zijn collega te hulp tijdens het incident belande ook in het ziekenhuis. Hij raakte gewond bij het onder controle brengen van de gedetineerde.

Geweld tegen hulpverleners

Dit heeft heeft geleid tot een strafzaak en vandaag deed de rechtbank Midden-Nederland uitspraak. Het OM heeft twee weken geleden 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor poging tot moord, zware mishandeling en het toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Het OM heeft het feit dat het geweld tegen hulpverleners betreft als verzwarend argument meegenomen in de eis. DJI accepteert geen geweld tegen personeel en is tevreden met de uitspraak. Het geweld heeft voor de twee slachtoffers flinke gevolgen gehad.
 

Aangifte doen loont!

Dit soort ernstige incidenten waarbij medewerkers van DJI ernstig gewond raken tijdens hun werk heeft grote impact op collega’s en raakt de hele inrichting. Theo Venrooij, vestigingsdirecteur in PI Nieuwegein: “ik ben tevreden hoe politie en OM de zaak hebben opgepakt en hoe de strafzaak is verlopen. Aangifte doen loont en goed dat zichtbaar wordt dat je deze straf kunt verwachten als medewerkers zo worden aangevallen. Het is belangrijk om ons werk veilig te kunnen doen en het geeft ons een gevoel van genoegdoening als we zien dat dit soort ernstige incidenten zware consequenties heeft voor de daders. Geweld en agressie tegen ons personeel wordt niet getolereerd. Je blijft met je handen af van onze medewerkers.” Aldus Theo Venrooij, vestigingsdirecteur in PI Nieuwegein.
 

Link naar de uitspraak:

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/6-Jaar-cel-en-tbs-voor-man-die-gevangenisbewaarder-wilde-doden.aspx