Het zorgprestatiemodel is een feit!

Vanaf 1 januari 2022 worden de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg op een nieuwe manier bekostigd. Zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, patiëntenvertegenwoordigers en de overheid hebben zich de afgelopen jaren voorbereid. En nu is het zover! Het zorgprestatiemodel is een feit.

Logo zpm
Beeld: ©DJI

Het is een bekostiging met eenvoudige regels en duidelijke nota’s. Met eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg. En met niet meer administratie dan nodig is.

Losse zorgprestaties
In het zorgprestatiemodel worden behandelingen niet meer als traject afgerekend, maar als losse zorgprestaties. En we gaan werken met zorgvraagtypen. Het zorgvraagtype geeft informatie over de zorgvraag van een patiënt, maar bepaalt niet de prijs van de behandeling. De prijs van de behandeling wordt bepaald door de zorgprestaties en de tarieven die hiervoor zijn afgesproken.

Sneller inzicht in uitgaven
“Met de invoering van het zorgprestatiemodel hebben wij vanuit DJI sneller inzicht in de uitgaven. Zorgaanbieders weten ook sneller wat ze vergoed krijgen voor de geleverde zorg. Samen met verschillende partners is hier de afgelopen periode hard aan gewerkt. Ik ben trots op het werk dat verricht is en kijk uit naar deze nieuwe bekostigingsvorm in de praktijk!”, aldus Wouter Boogaard, divisiedirecteur forensische zorg en justitiële jeugdinrichtingen.

Meer informatie: Zorgprestatiemodel: de nieuwe bekostiging voor ggz en fz