Diepe droefenis in CTP Veldzicht na overlijden collega

Op zaterdagmiddag 5 november vond in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug een ernstig steekincident plaats. Daarbij is een vrouwelijke collega overleden en raakten twee andere vrouwelijke collega’s gewond. De patiënt die met een mes de medewerkers had gestoken, beroofde zichzelf daarna van zijn leven.

CTP Veldzicht
Beeld: ©DJI / DJI

Onderzoek

De twee collega’s die gewond zijn geraakt, zijn na behandeling in het ziekenhuis inmiddels weer thuis. Ze zijn uiteraard hevig ontdaan door alle gebeurtenissen. We leven met beiden mee en zijn nauw bij hen betrokken. Daarnaast gaan onze gedachten uit naar onze overleden collega en haar familie.

Uiteraard zijn er veel vragen over de toedracht van het incident. Ook bij CTP Veldzicht en DJI. Op dit moment kunnen wij geen antwoorden geven op vragen. De komende tijd zullen verschillende instanties, waaronder de politie verder onderzoek doen. Wij wachten de resultaten daarvan af.

'Zorg gaat uit naar medewerkers en patiënten'

Algemeen directeur van CTP Veldzicht Hanny van Geffen: “Onze zorg gaat nu uit naar onze collega’s en patiënten. Wij zijn allen aangedaan door hetgeen is gebeurd.  Wij proberen met elkaar deze vreselijke gebeurtenis een plek te geven. Hiervoor is professionele begeleiding beschikbaar. De impact van deze gebeurtenis is enorm. Op onze medewerkers, onze patiënten, onze omgeving, onze families. Veldzicht heeft veel steunbetuigingen en blijken van medeleven ontvangen vanuit collega-inrichtingen, het dorp Balkbrug en andere betrokkenen tot aan de minister toe. Dit wordt enorm gewaardeerd.”

“Maandagochtend is er een drukbezochte, emotionele personeelsbijeenkomst geweest in Veldzicht. De verslagenheid in de kliniek is enorm. Ondanks alle verdriet is er ook de vastberadenheid en professionaliteit om het werk door te laten gaan.”

Kwetsbare psychiatrische patiënten

CTP Veldzicht draagt zorg voor een groep zeer kwetsbare psychiatrische patiënten met complexe problematiek, waarvan een groot deel een niet-Westerse achtergrond heeft. Doel is om mensen die verblijven in Veldzicht zoveel mogelijk vaardig en veilig verder te helpen. Op weg naar een passende plek in de Nederlandse samenleving of in het land van herkomst.