Nederlandse gedetineerden maken kachels voor Oekraïne

De succesvolle actie 'Kachels voor Oekraïne' van presentator Sander de Kramer krijgt hulp uit bijzondere hoek. In verschillende penitentiaire inrichtingen in ons land zijn gedetineerden aan de slag gegaan om ook hun steentje bij te dragen. Verspreid over negen metaalbedrijven binnen de gevangenismuren hebben gedetineerden 45 kachels gemaakt, waarop ook gekookt kan worden

Kachels voor Oekraïne
Beeld: ©DJI

De kachels zijn gemaakt in de penitentiaire inrichtingen in Alphen aan den Rijn, Heerhugowaard, Krimpen aan den IJssel, Lelystad, Rotterdam, Veenhuizen, Vught, Zutphen en Zwolle. Het idee komt van Serviceorganisatie In-Made, die uiteenlopend werk voor zo’n 7000 gedetineerden in alle penitentiaire inrichtingen in Nederland binnenhaalt. De opgedane werkervaring of zelfs het behalen van vakdiploma’s of certificaten vergroot de kansen van gedetineerden om na hun detentie weer succesvol onderdeel te kunnen zijn van de samenleving.

Om de plannen voor de productie van kachels in gevangenissen concreet te maken, legde In-Made diverse contacten met bedrijven waar zaken mee wordt gedaan. Binnen een mum van tijd hadden verschillende ondernemingen hun medewerking toegezegd. Materialen werden beschikbaar gesteld en ook opslagruimte en vervoer was snel geregeld.

In de negen metaalbedrijven in de Nederlandse gevangenissen is de afgelopen weken door verschillende gedetineerden hard gewerkt aan het vervaardigen van de kachels. De gedetineerden volgen ook het nieuws en zien wat voor vreselijks er aan de hand is Oekraïne. Dat raakt hen ook. Ze willen graag iets doen voor de mensen daar en vinden het bovendien fijn om iets positiefs te kunnen doen voor de samenleving.

De kachels worden donderdag via de stichting LifeCenter van Sander de Kramer en co naar Oekraïne getransporteerd. Ze worden gebruikt om opvanglocaties in te richten voor mensen die huis en haard zijn kwijtgeraakt. Veel betrokkenen bij deze actie zijn zo enthousiast geraakt dat inmiddels is besloten om nog eens negentig kachels te produceren voor het door de oorlog getroffen land. Uiteraard opnieuw met de inzet van gedetineerden. Zij willen heel graag meehelpen om te zorgen dat bewoners in Oekraïne letterlijk en figuurlijk niet in de kou staan.

Kachels voor Oekraïne maken
Beeld: ©DJI