Conferentie over voortgezet crimineel handelen in detentie

Binnen onze gevangenissen hebben we steeds vaker te maken met voortgezet crimineel handelen in detentie, ook wel ondermijning genoemd. Dit probleem speelt niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Op uitnodiging van Nederland en Spanje komen op 13 en 14 april in totaal 19 Europese landen en 100 deelnemers bijeen om over dit thema te praten.

Conference OCiP
Beeld: ©DJI

Doel van de conferentie

De bedoeling van de conferentie is om kennis uit te wisselen, ideeën op te halen en contacten te leggen. Daarnaast is het een streven om dit onderwerp Europees breed op de agenda te krijgen. Want een brede aanpak en meer samenwerking is nodig om ons te weren tegen ondermijning.

Bijdrage van Nederland

Na de opening van de conferentie door minister Weerwind van Justitie en Veiligheid volgt een programma met diverse workshops en op vrijdagmiddag een bezoek aan PI Dordrecht. Binnen DJI hebben we de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van ondermijning en deze conferentie is een goede gelegenheid om die expertise te delen. Dit doen we met name op het gebied van de veiligheid en weerbaarheid van medewerkers die in direct of indirect contact staan met hoog-risico gedetineerden. Een ander belangrijk thema is de detectie en onderschepping van contrabande en innovaties op het gebied van het transport van gedetineerden.

U kunt de de speech van minister Weerwind van Rechtsbescherming teruglezen.