Minister Weerwind bezoekt locatie JC Vlissingen

Vandaag gaat minister Weerwind van Rechtsbescherming in gesprek met vertegenwoordigers van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen over de komst van het Justitieel Complex (JC) Vlissingen. Ook neemt hij een kijkje op de locatie waar het complex gebouwd gaat worden. In de komende weken is de voorbereidingsfase afgerond en starten de betrokken partijen met de aanbesteding en het vaststellen van het bestemmingsplan.

Justitieel Centrum Vlissingen
Beeld: ©DJI

De bouw van het complex is broodnodig om Nederland veilig te houden. Dat dit complex er komt, staat dan ook niet ter discussie. Afgelopen december is helaas wel gebleken dat JC Vlissingen niet in 2028, maar pas halverwege 2030 in gebruik kan worden genomen. Het unieke hoog beveiligde karakter van het complex vraagt meer voorbereiding dan was voorzien. Bovendien zorgt de oorlog in Oekraïne voor een onzekere marktsituatie en dan hebben we ook te maken met de invloed van de stikstofproblematiek op de bouw. Deze factoren waren bij de start van het project in 2020 niet voorzien.

Het Rijk, de regio en de marktpartij die straks aan de slag gaat met het ontwerp en de bouw zullen kijken of er eventueel mogelijkheden zijn om de oplevering te versnellen. We hebben namelijk allemaal baat bij versnelling, niet in de laatste plaats omdat we in Nederland steeds meer te maken krijgen met zware georganiseerde criminaliteit. Minister Weerwind: “Voor een veiliger Nederland hebben we de (extra beveiligde) gevangeniscapaciteit en de extra beveiligde zittingslocatie keihard nodig. Het Justitieel Complex Vlissingen zie ik dan ook liever gisteren dan morgen gerealiseerd”.  

Meer informatie over JC Vlissingen

www.dji.nl/jc