Ministerraad akkoord met wijzigingsvoorstel Penitentiaire beginselenwet

De ministerraad heeft vrijdagmiddag 2 juni ingestemd met een wijzigingsvoorstel voor de Penitentiaire beginselenwet om aanvullende maatregelen tegen ernstige georganiseerde criminaliteit vanuit detentie mogelijk te maken.

Tweede Kamer

Met het voorstel maakt minister Weerwind voor Rechtsbescherming verregaande beperkingen in de communicatie met de buitenwereld mogelijk van gedetineerden die zijn geplaatst in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) of Afdelingen voor Intensief Toezicht (AIT). De minister kan communicatiemogelijkheden of contacten helemaal verbieden als er zeer ernstige risico’s voor de veiligheid van de samenleving zijn. Daarnaast wordt visueel toezicht op gesprekken tussen gedetineerden en hun advocaat geïntroduceerd. Verder staat er in het voorstel een maximum van twee advocaten met wie een gedetineerde vertrouwelijk kan communiceren.

Lees het volledige persbericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het wetswijzigingsvoorstel en de brief van minister Weerwind van Rechtsbescherming verschijnen op de website van de Tweede Kamer.

Klik hier voor de Tweede Kamer-stukken.