PI Nieuwersluis doet aangifte om signalen van wangedrag te onderzoeken

De directie van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis heeft aangifte gedaan van mogelijk wangedrag door personeel. Aanleiding is het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid waarin vrouwelijke gedetineerden verklaren dat medewerkers zich schuldig maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

PI Utrecht Nieuwersluis
Beeld: ©DJI

Een deel van deze aantijgingen is eerder door Bureau Integriteit van DJI onderzocht. Uitkomst was onder meer ontslag of non-actiefstelling van personeel. Vrouwelijke gedetineerden claimen echter dat het wangedrag van personeel omvangrijker zou zijn. Vanwege de ernst van de mogelijke vergrijpen en omdat de klachten verder niet inhoudelijk zijn onderzocht door de inspectie, heeft de directie in samenspraak met de ondernemingsraad besloten aangifte te doen bij de politie.

“De onderste steen moet boven”, zegt vestigingsdirecteur Francesca Salamone die de Inspectie Justitie en Veiligheid vorig jaar heeft verzocht om het onderzoek te verbreden naar de sociale veiligheid binnen de hele inrichting. “Een veilig leefklimaat is niet alleen cruciaal voor onze gedetineerden, maar ook voor medewerkers die hun taak gewetensvol uitvoeren.”

Salamone noemt het verschrikkelijk dat gedetineerden slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag. “Het is extra traumatisch als vrouwen wangedrag niet durven melden. Daarom zetten we alles op alles om een veilig leefklimaat te faciliteren waarin vrouwen wel melding durven te maken. Daar zijn we al langer hard mee bezig.”

Aanbevelingen

De inspectie heeft vorige maand meerdere aanbevelingen gedaan om de sociale veiligheid in vrouwengevangenissen te vergroten. Alle aanbevelingen worden door de directie van PI Nieuwersluis overgenomen. Een van de actiepunten is het aantrekken van meer vrouwelijke medewerkers