Kabinet stelt meer geld voor re-integratie gedetineerden beschikbaar

Minister Weerwind van Rechtsbescherming heeft met een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van re-integratie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor de re-integratie van (ex-)gedetineerden.

ReÏntegratiecentrummedewerker praat met gedetineerde
Beeld: ©DJI

Het kabinet investeert vanaf dit jaar een bedrag oplopend tot 12 miljoen euro per jaar extra in de re-integratie van (ex-) gedetineerden. Van dit bedrag gaat 2 miljoen euro naar de gemeenten. Hiermee kunnen gemeenten extra interventies doen om ex-gedetineerden aan een woning en werk te helpen of ondersteuning te bieden op de andere leefgebieden.

Verder is een bedrag oplopend tot 5 miljoen euro beschikbaar voor de versterking van de ketensamenwerking.

ID-bewijs gedetineerden

Een belangrijke mijlpaal is de invoering van een nieuwe werkwijze voor de uitgifte van identiteitskaarten aan gedetineerden. Het ministerie van BZK en DJI hebben hierin nauw samengewerkt. De nieuwe werkwijze wordt per 1 september 2023 ingevoerd en houdt in dat de 24 gemeenten waarin een PI is gevestigd de bevoegdheid krijgen een Nederlandse identiteitskaart aan de gedetineerden in die PI te verstrekken, ook al staan zij in een andere gemeente ingeschreven. Daarmee wordt gestreefd naar minder gedetineerden zonder ID bewijs. De PI’s en de gemeenten bereiden zich momenteel voor op uitvoering van de nieuwe werkwijze.

Lees hier het persbericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.