Een dagje meelopen met casemanager Tiffany

In de rubriek ‘Een dagje meelopen met…’ van het JenV Magazine volgt de redactie een collega tijdens zijn of haar werkdag. In de nieuwste editie, die vandaag verschijnt, kijken we mee over de schouder van casemanager Tiffany in PI Rotterdam, locatie Hoogvliet. Van alles komt voorbij: een bijpraatsessie over de aanvraag van ID-bewijzen, hoe ze met gedetineerden op het Huis van Bewaring (HvB) werkt aan de 5 leefgebieden, haar spreekuur, de verlofaanvragen, contacten met ketenpartners en de onderlinge collegialiteit binnen de PI.

Een dagje meelopen met casemanager Tiffany
Beeld: ©DJI

Altijd de mens achter de gedetineerde blijven zien

Tiffany: “Ik probeer altijd de mens achter de gedetineerde te blijven zien en zal me er altijd hard voor blijven maken om iemand te helpen. Veel HvB-gedetineerden komen hier binnen ‘in de weerstand’. Ze zijn net opgepakt en zitten nog hoog in hun negatieve emotie.

Het geeft mij veel voldoening als ik erin slaag die eerste – soms best heftige - brandjes te blussen en goed contact met die gedetineerde te leggen. En als ik zie dat hij zich na verloop van tijd positiever begint op te stellen en bereid is om constructief mee te werken aan zijn detentie-en re-integratieplan. Liefst zodanig, dat ik hem aan het eind van zijn HvB-periode op een soepele manier kan overdragen aan mijn collega in de gevangenis – zonder een heel boekwerk als ‘gebruiksaanwijzing’ erbij. Natuurlijk, verderop in het re-integratietraject kan er nog van alles gebeuren. Maar elke keer als het me lukt om iemand op deze manier over te dragen, heb ik het gevoel: dat zit wel goed. Als hij dit volhoudt, komt ‘ie er wel.”

Lees het volledige verhaal.