Nominatie Beste Overheidsinnovatie Justitieel Complex (JC) Zaanstad en koffiebranderij Zuivere Koffie

JC Zaanstad is met koffiebranderij Zuivere Koffie en de bakkerij genomineerd voor Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023. De drie finalisten krijgen binnenkort een bezoek van de jury en op 28 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Met de verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar zoekt de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) samen met verschillende partners naar de meest toonaangevende innovaties binnen alle lagen van de overheid met als doel kennis uit te wisselen en ter inspiratie te dienen voor overheidsorganisaties en overheidsmedewerkers. 

Zuivere koffie JC Zaanstad
Beeld: ©DJI

De motivatie van de jury:  “De koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij is een overtuigende innovatie, omdat ze (gedetineerden en ex-gedetineerden) slim van binnen naar buiten begeleiden. Het gaat verder dan alleen het introduceren van een dag- en arbeidsritme. Het is mooi om te zien dat er zo veel vertrouwen wordt gegeven aan (ex-)gedetineerden, binnen en buiten de gevangenis.

De innovatie pakt een groot maatschappelijk vraagstuk bij de kern aan en werkt écht anders dan organisaties die een soortgelijke aanpak hebben, via een mooie combinatie van een publieke organisatie (gevangenis) en sociale onderneming, door ex-gedetineerden gerund. De innovatie is misschien niet per se opschaalbaar, maar wel kopieerbaar naar andere, gelijkwaardige initiatieven. De resultaten (o.a. op gebied van recidive) zijn indrukwekkend.”

Zuivere Koffie biedt (ex-)gedetineerden een eerlijke kans op een succesvolle terugkeer in de samenleving.  Zij leiden gedetineerden niet alleen op in de bajes maar helpen ook met het zoeken naar een gepaste functie na hun detentie. In de koffiebranderij en bakkerij in JC Zaanstad werken 70 gemotiveerde gedetineerden aan het branden van koffiebonen van de hoogste kwaliteit. In de bakkerij maken de gedetineerde bakkers in opleiding heerlijke vegan brownies, chocolate chip cookies en bananacake.
In de gevangenis leren de gedetineerden een ambacht, maar naast praktische vaardigheden en kennis ervaart men ook hoe het is om ergens goed in te zijn en geloof in eigen kunnen te hebben. Essentiële eigenschappen om een succesvolle terugkeer in de samenleving een kans te geven.

Meer informatie over de Beste Overheidsinnovatie? Lees en bekijk meer over de verkiezing en de finalisten. Meer informatie over Zuivere Koffie lees je op de website