Grootschalige oefening bij RJJI De Hartelborgt

Een vrachtwagen tegen de gevangenismuur, een ‘gifwolk’ boven de inrichting, veel hulpdiensten aanwezig en een gedwongen evacuatie. Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) De Hartelborgt in Spijkenisse was donderdag 27 juni het decor van een grootschalige crisisoefening.

Illustratie oefening
Beeld: ©DJI

De oefening is opgezet door Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), in samenwerking met de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten hebben in een korte tijd opgeschaald van GRIP-1 naar GRIP-2 en vervolgens naar GRIP-3. Een serieuze oefening dus.

Het scenario was dat de vrachtwagen – gevuld met een gevaarlijke stof – lekte, vlak naast de jeugdgevangenis. Ondanks dat de brandweer de lekkage snel onder controle kreeg, ontstond er een gezondheidsrisico voor onder andere de jeugdigen en het personeel in de inrichting. De oefening had een zeer realistisch karakter, vandaar dat is besloten om de hulp van Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) in te schakelen om de jongeren te evacueren.  

Het initiatief voor deze grootschalige oefening ligt bij DJI. “Je kunt alles op papier perfect geregeld hebben, maar het is ook belangrijk dat sommige scenario’s in de praktijk worden getest”, zegt Hariët Pinkster, algemeen directeur van de RJJI’s. “We houden vaker kleinschalige oefeningen binnen de inrichtingen, maar het is ook goed om te kijken wat er gebeurt als er een echte crisissituatie ontstaat, zoals vandaag. Ik ben blij met de goede samenwerking tussen DJI en de Veiligheidsregio, waardoor we dit hebben kunnen verwezenlijken.”