Nieuwe DJIzien verschenen

De nieuwe DJIzien is verschenen. Hierin lees je over uiteenlopende ontwikkelingen bij DJI en de samenwerking met uiteenlopende ketenpartners. De nieuwe DJIzien biedt weer meer dan genoeg leer- en leesvoer. Hieronder een greep uit de artikelen – maar er valt nog veel meer te lezen.

Cover DJIzien juli 2024
Beeld: ©DJI / DJI

Wat als het misgaat in de jeugdinrichting?

Een groots aangepakte, multidisciplinaire oefening in RJJI De Hartelborgt: een tankwagen met gevaarlijke stoffen aan boord rijdt tegen de muur van de inrichting. Is de inrichting klaar voor een dergelijke calamiteit? Voor het eerst oefent de Rijks Justitiële Inrichting met een zogeheten GRIP3-situatie. Een reportage van binnenuit.

'Zorg dat je niet de fout maakt die ik heb gemaakt'

Vandaag is de bezoekzaal van PI Heerhugowaard omgebouwd tot klaslokaal. Een stuk of twintig vijftienjarige vmbo-leerlingen, op één na allemaal jongens, zitten klokslag elf uur onderuitgezakt op hun stoeltjes. Elke minuut zie je wel ergens een besmuikte gaap. Een uur later zitten de jongens zonder uitzondering op het puntje van hun stoel en kunnen ze niet wachten op hun beurt om gedetineerden Mohammed en Yassin een vraag te stellen.

'Je staat er als naaste vaak alleen voor'

Een groep naasten van gedetineerden richtte vorig jaar een stichting op, speciaal voor ouders, broers, zussen en partners van mensen die in de gevangenis zitten. Het Steun- en Adviespunt voor Naasten van Gedetineerden (SANG) voorziet in een enorme behoefte. 'Eerder konden wij nergens terecht met onze vragen. En een serieuze gesprekspartner waren we al helemaal niet. Dat moet anders’, aldus de oprichters.

De grenzen zijn bereikt

Het piept en het kraakt in het gevangeniswezen: steeds vaker is er geen plek voor nieuwe justitiabelen. Een taskforce onder leiding van Toon Molleman, plaatsvervangend directeur Gevangeniswezen bij DJI, zoekt naar oplossingen. Daarbij worden onorthodoxe maatregelen niet geschuwd. ‘We moeten creatief zijn, want de grenzen zijn bereikt.’