Introductie fysieke vaardigheidstoets

(Een zwart beeld.)

STILTE

(Langzaam verschijnt de titel: De FVT in beeld.)

RUSTIGE MUZIEK

(Het Detentiecentrum Alphen aan den Rijn. Een vrouw komt aangelopen. De zon staat nog laag en werpt een schaduw van de vrouw op het gebouw. Ze gaat het gebouw binnen waar een collega haar begroet.)

(De vrouw gaat door een tweede deur naar een veiligheidscontrole en laat haar rugzak door de röntgenscanner gaan.)

(Ze scant haar badge en loopt vervolgens door een metaaldetectiepoort. Net op dat moment komt haar rugzak uit de scanner gerold.)

(Ze loopt verder door naar een gang. Langs de muren staan rijen lockers. Wat verderop is er een kleedkamer en de vrouw gaat er naar binnen. Even later komt ze weer naar buiten. Ze heeft nu een uniform aan. Van een rekje aan de muur pakt ze een beeper en klikt hem in haar riem.)

(In een gymzaal stapt een man op een timertoets op de vloer en begint al rennend een parcours af te leggen. Hij rent via een trapje over een gymkast en vervolgens springt hij behendig over twee Zweedse banken.)

DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG

(De man loopt door naar het volgende onderdeel van het parcours. Hier staat een kar die hij vlot voor zich uit duwt. Vervolgens rent hij naar drie ballen die wat verderop in een vak op de vloer liggen. Eén voor één raapt hij de ballen op, dribbelt beheerst zijwaarts en legt de ballen neer in een ander vak op de vloer.)

(De man herhaalt de oefening, en verlegt de ballen weer één voor één naar een andere plek.)

(Hij rent terug naar het beginpunt van het parcours en begint opnieuw, dit keer zonder op de timertoets te lopen.)

(Eerst het trapje en de gymkast, vervolgens over de Zweedse banken en dan weer naar de kar.)

(De vrouw van daarnet:)

VROUW: Ik ga even buiten een krantje lezen. VROUW: Is goed, hoor.

(Met een kopje koffie in de hand gaat de vrouw naar buiten. De zon schijnt nog steeds en terwijl ze van de koffie drinkt, leest de vrouw in een tijdschrift.)

EEN VROUW PRAAT DOOR EEN WALKIETALKIE

SPANNENDE MUZIEK

(Binnen kijkt een collega op een scherm naar de vrouw wanneer plots de beeper afgaat. De vrouw kijkt naar de informatie op het kleine scherm. Op de bewakingsbeelden bij haar collega is te zien hoe de vrouw in actie schiet. Ze springt over een bankje en camera's filmen hoe de vrouw al rennend een voetbalveld oversteekt en aan de andere kant opnieuw over een bankje moet springen.)

DOOR DE SPANNENDE MUZIEK KLINKT GEBIEP

DE SPANNENDE MUZIEK ZWELT AAN

(Ze rent verder langs het doel het veld af naar een deur en gaat naar binnen. De deur laat ze achter zich dichtslaan.)

(In de gymzaal trekt de man de kar terug naar de plek waar die in het begin stond.)

DE SPANNENDE MUZIEK EBT WEG

(Vervolgens rent de man verder. De vrouw is nu in een trappenhuis en rent enkele verdiepingen naar boven.)

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(Boven loopt ze naar een ander trappenhuis met felgroene muren en haast ze zich terug naar beneden.)

(In de gymzaal springt de man in één beweging over de gymkast en begint voor de derde keer aan het parcours: opnieuw langs het trapje over de gymkast, over de Zweedse banken en naar de kar die hij weer vooruitduwt.)

DE SPANNENDE MUZIEK EBT WEER WEG

(De vrouw rent door een gang en door de deuren aan het einde naar buiten. Daar komt net iemand goederen leveren met een hoge kar. De kar past maar net door het deurgat en blokkeert zo de doorgang voor de vrouw.)

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER

VROUW: Ik moet erlangs, ik moet erlangs.

(Ze trekt de kar zonder moeite weer naar buiten zodat de weg weer vrij is en ze kan doorlopen.)

DE SPANNENDE MUZIEK EBT WEG

(Ondertussen is de man bij het onderdeel met de ballen aangekomen. Even behendig als daarnet verplaatst hij de ballen één voor één naar een ander vak op de vloer en vervolgens opnieuw in de andere richting.)

ZWAAR GEADEM

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(De vrouw rent een trap af. Beneden aan de trap staat een schoonmaker te dweilen en de vrouw springt vlot over de zwabber en daarna ook de emmers met water.)

(De man begint opnieuw aan het parcours in de gymzaal. Weer rent hij over de gymkast en springt daarna over de Zweedse banken.)

DE SPANNENDE MUZIEK EBT WEER WEG

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(De vrouw rent door de gang met lockers, maar haar weg wordt versperd door enkele vuilniscontainers. Zonder verpinken springt ze over de containers heen en rent ze verder.)

DE SPANNENDE MUZIEK EBT WEG

(De man loopt naar de kar en trekt die weer achteruit op z'n plaats. Hij kijkt over z'n schouder waar hij loopt. Wanneer de kar weer op z'n plaats staat, springt hij zijwaarts over de gymkast.)

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT EVEN VERDER EN EBT WEER WEG

(De vrouw is nog steeds aan het rennen. Er staat een tafel in de weg en net als de man in de gymzaal springt ze zijwaarts over de tafel. Ze loopt een trap af naar beneden.)

(De man begint aan een nieuwe ronde in de gymzaal. Over de gymkast met de trapjes, dan weer over de banken en vervolgens langs een pylon naar de kar die hij voor zich uit duwt.)

(Hij rent naar de ballen verderop en begint ze weer één voor één te verleggen.)

(Opnieuw verspert een schoonmaker de weg van de vrouw. Net zoals de man deed met de ballen, verzet de vrouw de emmers met water zodat ze verder kan lopen.)

(De man is nog bezig met de ballenoefening en verlegt de ballen naar het derde vak op de vloer.)

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT EVEN VERDER

(Hij rent langs de rand van het parcours tussen twee lasers die zijn aankomst registreren. Hij stopt met rennen en stapt nu met stevige tred rond het parcours.)

DE SPANNENDE MUZIEK SPEELT VERDER

(Naast een bewakingscamera knippert een rood licht aan de muur. Er komt dikke, witte rook onder de deur van een cel uit.)

DOOR DE MUZIEK KLINKT HET GERINKEL VAN METAAL

(De vrouw komt aangelopen, gevolgd door enkele collega's. Ze kijkt door het raampje in de deur naar binnen, maar behalve rook is er niets te zien. Ze strijkt met haar hand over de deur naar beneden en gaat op haar hurken zitten. Voorzichtig trekt ze aan de hendel om de deur te openen. Wanneer de deur helemaal open is, gaat ze meteen de cel in. Ze bukt zich en sleept een bewusteloze persoon naar buiten terwijl een collega de deur openhoudt.)

(De man stapt naar een pop aan de rand van het parcours. Hij pakt de pop onder de oksels vast en sleept ze dan naar achteren naar een pylonnetje wat verderop. Hij legt de pop recht en gaat weg.)

DE SPANNENDE MUZIEK STOPT

(Het beeld wordt zwart. Beeldtekst: Copyright Dienst Justitiële Inrichtingen, juni 2011. Met dank aan ILO'er Monique en personeel Detentiecentrum Alphen aan den Rijn.)