Werkbezoek minister-president Rutte en minister voor Rechtsbescherming Weerwind aan PI Alphen aan den Rijn

Minister-president Rutte en minister Weerwind voor Rechtsbescherming bezochten vandaag de PI Alphen aan de Rijn. Daar is deze week de derde Afdeling Intensief Toezicht (AIT) geopend.

Bezoek PI Alphen ministerpresident Rutte en minister Weerwind
Beeld: ©DJI

Eerder zijn AIT’s geopend in PI Krimpen aan den IJssel en PI Leeuwarden. Een AIT is kleinschaliger dan andere reguliere afdelingen en is bedoeld voor gedetineerden die intensief toezicht nodig hebben. Zo worden het gedrag en de contacten van gedetineerden goed in de gaten gehouden en kan worden voorkomen dat gedetineerden doorgaan met criminele activiteiten tijdens hun detentie.

Vanuit de Divisie GW/VB is er veel aandacht voor het thema veiligheid. Divisiedirecteur Monique Schippers: “DJI heeft te maken met een groeiende toestroom van risicovolle gedetineerden die betrokken zijn bij de zware  georganiseerde misdaad. Deze gedetineerden vormen een extra risico voor de orde en veiligheid in de inrichtingen van DJI maar ook voor de veiligheid in de samenleving. De AIT’s helpen ons om deze risico’s beter te beheersen. Momenteel wordt gewerkt aan de verdere uitbreiding van het aantal AIT’s.”

Tijdens het werkbezoek was er ook aandacht voor de andere regimes die de PI huisvest zoals de Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) en de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA).

Meer info over de AIT
Afdeling Intensief Toezicht (AIT) | Justitiabelen | dji.nl
Opening Afdeling Intensief Toezicht (AIT) PI Krimpen | Nieuwsbericht | dji.n